Даниел Асенов спечели за трети път Купа „Странджа“

При жените купата отиде при финландката Мира Потконен

Даниел Асенов спечели Купа“Странджа“ за трети път в кариерата си. Многократният европейски шампион взе трофея и в 71-ото издание на турнира, след като триумфира в категория до 52 килограма без бой във финала. Съперникът му Габриел Ескобар (Испания) не излезе за мача заради вирусно заболяване.

Радослав Панталеев и Благой Найденов също станаха шампиони без игра заради вирусни заболявания на техните съперници.

С третата си Купа „Странджа“ пък Даниел Асенов се изравни с Серафим Тодоров. Лидери по този показател са Даниел Петров и Цачо Андрейковски, които имат по 4.

След награждаването Асенов призна, че няма никакво време за почивка.

„Прибираме се за два-три дни, колкото да си освежим багажа, и се качваме на Белмекен. Този турнир беше добра подготовка за олимпийската квалификация през март в Лондон. Радвам се, че спечелих трофея за трети път, но малко съжалявам, че не успях да играя на финала заради феновете, които бяха дошли да гледат. На кантара сутринта разбрах, че испанецът е болен. Яд ме е, защото имам да му връщам от европейското в Минск“, каза Асенов.

Така българските боксьори завършиха 71-ото издание на Купа „Странджа“ с три златни медала на Даниел Асенов, Благой Найденов и Радослав Панталеев, както и пет бронзови отличия на Габриела Петрова, Деница Елисеева, Мелис Йонузова, Боян Асенов и Симеон Чамов.

Купата за най-добър боксьор на турнира отиде при световния шампион от Хамбург 2017 Олександър Хижняк (Украйна). Той беше убедителен през цялата надпревара в зала „София“, а във финала на категория до 75 килограма се справи категорично с 5:0 съдийски гласа над Вадзим Панку от Беларус. Освен световен шампион Хижняк е два пъти европейски, като триумфира в Харков през 2017-а и в Минск 2019 година. 24-годишният боец има опит на турнира в София, като е победител в категорията си и от миналата година.

При жените купата отиде при финландката Мира Потконен. Във финала на категория до 60 килограма тя победи световната шампионка от Ню Делхи 2018 Кели Харингтън (Ирландия) с 3:2 съдийски гласа. В същата категория Деница Елисеева стана трета.

„Изключително съм доволна, че спечелих толкова силен турнир. Беше трудно. Конкуренцията беше изключително висока. Във финала се чувствах добре и се радвам, че успях да спечеля“, заяви Потконен, след като получи купата от президента на БФБокс Красимир Инински.

Миналогодишната и трикратна носителка на Купа „Странджа“ Станимира Петрова се отказа на четвъртфиналите заради вирус.

Подобни статии

Top