Дариха 10 хиляди лева на болницата в Асеновград, парите отидоха за нов апарат

Новата апаратура вече е монтирана за нуждите на Отделението по анестезиология и интензивно лечение.

10 хиляди лева получи като дарение болницата в Асеновград. Средствата са предоставени за закупуване на специализиран апарат за дишане. Модерната техника е на стойност 24 хиляди лева, като останалата сума е осигурена от бюджета на лечебното заведение.

„Апаратът е Хамилтон С1, той  е  от ново поколение, изключително модерен. Притежава съвременен режим на вентилация, с възможности за оценка на всички жизнени функции и характеристики на белите дробове“, обясни управителят на МБАЛ-Асеновград д-р Иван Червенков.

Новата апаратура вече е монтирана за нуждите на Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Там се лекуват едни от най-тежките случаи – мозъчни инсулти, пациенти с ХОББ, болни  с дихателна недостатъчност след масивно засягане на белия дроб при тежки инфекции.

Отделението разполага с  6 такива апарати. Заради изключителното натоварване на техниката обаче два от тях са дефектирали още преди няколко месеца.

„Успяхме да закупим апарата изключително навреме, тъй като сега сме в  епидемия и се налага всеки ден да приемаме за лечение и пациенти с тежки пневмонии след грип. Тези болни се налага да бъдат поставени на командно дишане още в първите часове на болестта, за да се подпомогне функцията на белите дробове“, каза още д-р Червенков.

По думите му ситуацията в града се успокоява и болните от грип, които се налага да бъдат хоспитализирани намаляват. От 46 души в началото на миналата седмица, в момента приетите за лечение са 40. Те са настанени в три отделения- I вътрешно, детско отделение и УНГ.

Подобни статии

Top