Дарителска кампания набира средства за нова Детска клиника в Пловдив

Около 10 млн. лв. са необходими за изграждането на комплекса

Мащабна дарителска кампания събира средства за изграждане на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс към най-голямата болница у нас – УМБАЛ „Свети Георги“ . Това ще бъде изцяло нов болничен комплекс в непосредствена близост до Втора база на болницата на бул. „Пещерско шосе“, по-известна като Хирургиите. Комплексът ще включва не само Клиниката по педиатрия, но и още две клиники – по онкология и хематология за възрастни, съобщи пред DCNEWS началникът на педиатричната клиника проф. д-р Иван Иванов.

Проф. Иванов е лекар с над 30 години практика. Той е специалист по педиатрия и детска неврология, като почти целия му професионален път е преминал в Клиниката по педиатри на УМБАЛ „Св. Георги“. Началник е на клиниката от четири години.

„Този модел за детска болница  се повдигна като от колегите в София първо, защото се оказа, че най-големият град в България няма единно детско заведение. Всъщност то има една специализирана болница по детски болести, която нашумя напоследък покрай техния съвсем основателен протест за тежко кадрово и финансово състояние. Но покрай техния протест се разбра, че всъщност клиниките в тази болница са базирани на различни места, а това не е удобно за болното дете“, обясни професорът.

Пловдивската клиника с капацитет като столичната специализирана болница

По думите му пловдивската педиатрична клиника е с подобна леглова база на тази в софийската специализирана детска болница, но е част от най-голямата болница у нас.

„Ние имаме 106 легла и сме с над 5000 хоспитализации годишно, но статутът ни е различен. Като работа обаче сме съвсем сходни. Само че при нас всичко е на едно място. Имаме отделение по остра респираторна патология с алергология, отделение по ревмокардиология, отделение по детска онкохематология, детска неврология, нефрология и гастроентерология и ендокринология. Отделно имаме интензивно  отделение, което е в средата на клиниката и в което всеки може да си види детето в рамките на десет секунди. Така че всичко това, което в София си мечтаят да го направят, ние всъщност го имаме и работим с десетилетия и сме убедени, че е най-доброто“, подчерта проф. Иванов. И обясни, че и ръководството на УМБАЛ в лицето на проф. д-р Карен Джамбазов, и екипът на детската клиника искат да си останат към университетското лечебно заведение, но да се преместят в Хирургиите.

„В момента, ако искаш да направиш скенер или магнитен резонанс на едно дете, консултация с медицински специалист по УНГ, по очни болести или пък други консултации в Хирургиите, това дете трябва да пътува 2 км с линейка натам и обратно. Ако трябва да извикаш консултант или детски хирург или пък инфекционист тук,  той трябва да пътува 2 км натам и обратно, което е изключително неудобно. Мястото ни всъщност не е тук. Постепенно цялата болница трябва да се обедини около онзи хирургичен блок. Затова нашата идея в тази дарителска кампания е, да се построят един или два комплекса, които са до хирургическия блок и с една топла връзка да са свързани, за да работи болницата като едно цяло“, поясни началникът на педиатричната клиника.

1 2 3

Подобни статии

Top