Дарко Костич: Ако не вярвах в Академик Бултекс 99, нямаше да съм тук!

Сръбският специалист е доволен от селекцията и очаква силен сезон начело на пловдивския тим

Новият старши треньор на Академик Бултекс 99 Дарко Костич даде първото си интервю. Пред официалната фейсбук страница на клуба той говори за впечатленията си от новото предизвикателство, селекцията и целите на отбора за предстоящия сезон. Дарко Костич е роден на 30 септември, 1978 година в Смедерево, Сърбия, притежава и гръцки паспорт. През сезон 2016-2017 той става помощник на легендарния сръбски треньор Владе Джурович в ОКК Београд, а през миналия сезон е старши треньор на отбора. По време на баскетболната си кариера Дарко Костич е играл като пойнт гард за отборите на Окапи (Белгия), Улм (Германия), Чемосвит и Ученец (Словакия), Салесианос Гуауакил (Еквадор) и гръцките Филипос Вериас, Лефкада, Лакгада, Холаргос и Левадия. Престоят му в Академик Бултекс 99 ще бъде първата му треньорска изява извън родината му.

– Г-н Костич, какви са първите ви впечатления на пловдивска земя?

Вече съм идвал в Пловдив и се радвам, че съм тук. Хората от клуба и условията за подготовка са на много високо ниво. Все още сме в самото начало, но с бюджета, с който разполагаме смятам, че успяхме да комплектоваме много добър отбор. Очаквахме Митко Димитров да остане в отбора, но това не се случи. Опитахме да компенсираме отсъствието му и смятам, че свършихме добра работа. Харесва ми всичко, което заварвам тук, имаме всички условия за добра работа и оттук натътък всичко зависи от нас. Новите момчета в отбора също са много доволни от условията.

– Сигурно познавате качествата на чужденците, които привлякохте в отбора?

Разбира се, познавам абсолютно всички. Не съм работил лично само с Дайшон Найт, но имах отлична информация за него. Никола Вуйович беше в моя отбор миналия сезон, три години поред съм играл срещу Младен Виткович и знам какво точно може да свърши той. Небойша Кръстич, който е на проби, е младо, много талантливо момче, за последно играло в колежанския шампионат на САЩ. Мартин Сотиров също е голям талант. Очакваме те да са бъдещето на този отбор. С Питър Олисемека две лета съм работил индивидуално и го познавам много добре. Доволен съм от селекцията, а всички момчета са много ентусиазирани за новия сезон. Както и аз.

– Как виждате този отбор в предстоящия сезон и какви ще бъдат целите ви?

Ще бъдем труден тим за побеждаване – това го казах и на момчетата. Ще се опитаме да повторим резултатите от миналия сезон. Направихме прецизна селекция, а всеки един нов баскетболист е привлечен с определена цел и функция в отбора. Хубавото е, че имаме разнообразие и момчетата могат да играят на различни позиции, което ще ни предостави допълнителни опции. Само Никола Вуйович е типичен център. Чувствам се уверен за новия сезон. Имаме добри индивидуалности, от които трябва да съградим отбор с добра химия. Ако момчетата са здрави и имаме късмет, можем да постигнем много. Ще се стремим към Топ 4 на трите турнира, в които ще играем – НБЛ, Купата на България и Балканската лига. Ако не вярвах във възможностите на този отбор нямаше да съм тук. Няма да е лесно, но ще работим здраво.

– Запознат ли сте с качествата на българите в отбора, които останаха от предишния сезон?

Разбира се. Смятам, че Александър Груев и Васил Бачев могат да бъдат лидерите на този тим. Те са много опитни. Харесвам много Бачев като играч и очаквам от него добра година. Груев е много интелигентен баскетболист, може да играе на позиция 1 и 2 и да сменя местата си с Дайшон Найт. Много е важно да имаме опитни играчи на тези позиции. Адриян Секулов е много атлетичен и определено ще дава допълнителна енергия и стимул на отбора. Има нужда от малко повече увереност.

– Работил сте с легенда като Владе Джурович. Какво успяхте да научите от него?

Да, така е. Една година ме бях помощник, след това той стана президент, а аз – старши треньор. Видя в мен потенциал, реши да се оттегли встрани и ми гласува пълно доверие. Бил ми е и треньор, докато още играех. Има какво да се научи от него. Що се отнася до психологическия аспект на подготовката на отбора, той е един от най-добрите в Европа. За мен работата ми с него е един огромен опит.

– Играл сте в много страни по света. Вероятно това ви дава допълнителна увереност като треньор?

Определено. Опитвал съм де взема всичко най-добро от местата, на които съм се състезавал. Научил съм много от много треньори, играл съм доста и в Гърция. Всичко това помага и на адаптацията ми в момента. Но тя и без това не е особено трудна, тъй като много си приличаме и допадаме като народи. Баскетболът се развива много бързо, играта се променя, човек трябва постоянно да се усъвършенства и да бъде в крак с новостите.

– Имате ли опасения, че на практика ще градите чисто нов отбор – с 6-7 нови попълнения? И че отборът ще играе в три турнира?

Всяка година е така. Нямам подобни притеснения. Имаме достатъчно време, успяхме навреме да направим селекцията и да се съберем от самото начало. Не разполагаме с голям бюджет, но пак повтарям – за парите, които имаме, направихме добра селекция. Спокойни сме, всички са тук и започваме да работим. Ще изиграем 7-8 контроли. 5 седмици са достатъчно време за подготовка. Бях наясно с това, че ще играем повече мачове. Не е проблем. Вярно, не разполагаме с огромна ротация – вероятно ще разчитаме основно на 8-9 състезатели, но се надявам младите също да се впишат добре в отбора. Ще им дадем шанс. Ще бъде трудно, пътуването е тежко за мачовете от Балканската лига, но не се плашим. Най-важното е да опазим момчетата здрави.

– Как преценявате конкуренцията в българското първенство?

По бюджет сме на 5-6 място в Лигата, има добри отбори, които правят солидна селекция като Левски Лукойл, Балкан, Рилски спортист, Берое. Българският баскетбол поределено се развива в положителна посока и нивото се покачва.

– И накрая, бихте ли разказали нещо за семейството си?

Тук съм с приятелката ми, тя ще остане с мен в Пловдив. Баща ми и брат ми, както и майка ми са големи фенове на баскетбола и вероятно ще идват на мачовенте да ни подкрепят. Белград не е толкова далеч. Очаквам фенове и от Гърция – там съм живял 13 години и имам много приятели, които ще дойдат да ни гледат. Обещавам, че ще бъде още по-шумно в залата.

Подобни статии

Top