Държавата дава още над 90 милиона лева за лечение на COVID-19, чакаме три пъти повече ваксини

С парите осигуряват възнагражденията за април на медиците на първа линия

Допълнителни 96 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването ще бъдат дадени за лечение на пациентите с коронавирус и възнагражденията за април на медиците на първа линия.  От общата сума 46 млн. лв. са предназначени за закупуването на Ремдесивир, така че да бъде осигурено лечението с този медикамент на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до месец септември, включително.

Останалите 50 млн. лв. са трансфер към  бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Със средствата се осигуряват допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия в борбата с COVID-19, пряко заети с лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, както и за заплащане поставянето на ваксини срещу COVID -19. Налице  са и още 10 млн. лева, които са остатък от предишни периоди и те също ще бъдат насочени в подкрепа на работещите на първа линия.

С днешното постановление правителството осигурява средствата по-рано, за да има сигурност, че финансирането е обезпечено и че държавата си е свършила работа.

Общо с отпуснатите днес средства, от началото на пандемията са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 000 дози Ремдесивир. А средствата, осигурени за медиците и немедицинския персонал на първа линия, възлизат на 370 млн. лева.

Стана ясно още, че очакванията са през април България да получи три пъти повече ваксини срещу COVID-19.

Подобни статии

Top