Държавата поема и част от осигуровките на служителите по схемата 60 на 40

Това бе решено на заседание на бюджетната комисия в парламента

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40. Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Бюджетната комисия в НС прие предложение на Йордан Цонев, така държавата, освен 60%, ще заплати и осигуровките, така че сега схемата ще бъде наистина 60/40. Това заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова след днешното заседание на бюджетната комисия на НС.

„Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката 60 на 40 за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина 60 на 40. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход“, обясни  след заседанието на бюджетната комисия нейният председател Менда Стоянова.

Ще се поемат само вноските на работодателя – личната остава за служителя, каза още тя.

„Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд „Безработица“. Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват“, уточни тя.

„Освен това може да се взема безлихвен кредит от 1 500 лв на месец, срок на погасяване – 10-годишен. От това може да се възползват всички самоосигуряващи се лица“, добави председателят на бюджетната комисия.

„Приехме и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване – тротоарно и т. н., своите наематели за срока на извънредното положение“, каза Менда Стоянова.

Източник и снимка: NOVA

Подобни статии

Top