Държавата спира финансирането по 19 направления в 9 висши училища

В последните десетилетия българските университети започнаха да обучават по всичко.

От новата учебна година ще бъде прекратено държавното  финансиране в направленията икономика, туризъм , административно управление и   национална сигурност в девет висши училища на територията на страната. Това са ВУЗ-ове, в които тези специалности са разкрити в последните десетина години и не са свързани с традиционния им профил.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Пловдив. Той беше в града под тепетата, за да се срещне със студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“  и да с включи във втората лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0.

„Висшите училища са силни там, където са обучавали през 90-те години на миналия век. В последните десетилетия българските университети започнаха да обучават по всичко. Това трябва да се промени“, коментира образователният министър.

Затова още от новата учебна година приемът се преструктурира, като се намалява в социалните, правни и стопански науки. В същото време продължава да има голям недостиг на професионалисти в природо-математическите науки, в областта на техническите профили, инженерни и аграрни специалности.

„Mного e важен пазарът на труда и програмите на средното и висше образование трябва да се променят. Ще се създават умения за работа с машини, които трябва да се управляват от компетентни програмисти, каза още министър Вълчев.

Министър Красимир Вълчев и президентът на КНСБ Пламен Димитрово обсъдиха предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда със студенти и преподаватели.

Подобни статии

Top