Дъщерята на Цветан Василев обвинена в пране на пари, майка й писа на президента

Дъщерята на Цветан Василев – Радосвета Василева,

е обвинена за пране на пари, обявена е за общо държавно издирване и е издадена европейска заповед за ареста й. Това потвърдиха от Софийската градска прокуратура след като за обвинението в личния сайт на Василев съобщи съпругата му Антоанета Василева.

От СГП съобщиха, че обвинението на Радосвета Василева е повдигнато задочно и това е станало на 15 август 2017 г. То е за пране на пари в особено големи размери – 2 645 179 лв. при условията на продължавано престъпление.

От прокуратурата посочват, че привличането на дъщерята на Цветан Василев е извършено задочно по реда на чл.269 ал.3,т.4 б.а НПК в присъствието на упълномощен от нея адвокат. Това е хипотезата, при която законът допуска делото да се разгледа в отсъствието на подсъдимия, когато това няма да попречи за разкриване на обективната истина и ако той се намира извън пределите на България и местоживеенето му не е известно.

В хода на разследването са изпратени две призовки на актуален адрес на Радосвета Василева за явяването и пред разследващия орган съответно на  2 август 2017 г. и на 7 август 2017 г., като от съпровождащата ги докладна се установява , че по данни на охраната на адреса тя живее там, но от дълго време отсъства и призовките ги получава адвокат, посочват от прокуратурата.

Според написаното от майка й Радосвета е обвинена за пране на пари за това, че през 2013 г. е купила апартамент в България с пари, дарени от баща й в България. „Според българската прокуратура тя е трябвало да знае, че това са пари с престъпен произход“, пише Антоанета Василева.

В писмото си до президента Антоанета Василева твърди,

че призовката е подпъхната под вратата на семейния апартамент в София и изисква дъщеря й да се яви в следствието на 7 август 2017 г., а Радосвета от години не е живее в България.

1 2

Подобни статии

Top