Дават 100 хил.лв. за нови камери на Карловско шосе

Парите се отпускат по молба на директора на ОДМВР-Пловдив

200 хил. лв.  са предвидени в поредната актуализация на тазгодишния бюджет за район „Северен“, съобщи кметът Иван Тотев. 100 хил. от тях ще отидат за ремонт на караулката на Пътна полиция на входа на Пловдив на Карловско шосе. С тези пари там ще бъде изградена и рамка с видеонаблюдение, което ще включва камери за скорост и преброяване на автомобилите, посочи кметът. Тези камери ще бъдат включени в градската система за видеонаблюдение, но ще се ползват и от МВР.

Парите се отпускат по молба на директора на ОДМВР-Пловдив комисар Атанас Илков, уточни Тотев. Останалите 100 хил. ще бъдат разпределени според нуждите на район „Северен“, допълни той.

Преди това съветниците гласуваха разходите за инфраструктурни обекти, които ще се изграждат през следващите няколко години и трябва да влязат в актуализацията на бюджетната прогноза за следващите три години.

Актуализирана  беше бюджетната прогноза

С 31 за, 10 против и 4 въздържали се ОбС гласува да бъдат отпуснати средства от бюджета за реновирането на стадион Пловдив, изграждане на басейн с олимпийски размери до сегашния Младост, обновяване на Дондуковата градина и дългогодишния проект Модър – Царевец. Част от парите ще влязат в бюджета за 2019-та година.

Кметът обясни, че цялото финансиране няма да е само от общинския бюджет. Според него обаче няма проблем тези проекти да бъдат започнати с местно финансиране, а после ди държавна субсидия.

Според съветниците от Патриотичен фронт това предложение дава старт на предизборната кампания за предстоящите през следващия октомври местни избори.

По време на дебата кметът посочи, че дългите отчуждителни процедури са забавили някои от проектите. Той съобщи, че за реконструкцията на стадион „Пловдив“ в бюджета за догодина ще бъдат заложени 300 000 лева, а за 2020 година и 2021 – по 7 350 000 лева. Общата сума, която ще бъде заложена в бюджета е 15 000 000 лева.

С тези средства ще бъдат направени нови  трибуни на мястото на земно насипните, които да отговарят на изискванията на УЕФА и ФИФА. Ще бъдат ремонтирани и осъвременени също  лекоатлетическата писта и прилежащите площи, ВИП-ложата и местата за журналисти и ще се направи нова козирка за ВИП-ложата.

12 840 000 лева се предвиждат за реконструкцията на басейн „Младост“,

който ще се превърне в огромен плувен комплекс с 50-метров басейн. Вече има одобрен проект и е издадено разрешение за строеж. Басейнът ще е с олимпийски размери и чрез плъзгаща стена ще се разделя на два басейна от по 25 метра. За целта през 2019-та година в бюджета ще се заделят 2 000 000 лева, а за следващите две години – по 5 420 000 лева.

12 млн. лева са предвидени за проекта „Модър–Царевец“, като 1 млн. от тях ще бъде включен във финансовата рамка за следващата година, за да се започне работата по изграждането на връзката между районите „Западен“ и „Южен“.

За реновиране на Дондуковата градина и подмяна на прилежащи настилки са предвидени 3 863 201 лева. 500 000 от тях ще бъдат заложени в бюджета за 2019-та година, а останалите 3 363 201 лева в този за 2020 година.

Подобни статии

Top