Дават 14 000 лева за ин витро бебета в Асеновград

До 2 000 лева помощ за ин витро  ще получат седем двойки от община Асеновград. Днес отпускането на парите беше гласувано на редовната  сесия  на местния парламент.

Заявленията за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми са подадени от началото на годината, а  списъкът на кандидатите е одобрен след заседание на специално създадена комисия.

Асеновград е една от общините, които подпомагат финансово семейства с репродуктивни проблеми вече шест години. Тя е първата и единствена община, която финансира ин витро процедурите с безлимитен бюджет.

Желаещите могат да кандидатстват на три етапа, а кампанията е отворена и за двойките, които живеят без подпис. Освен това се финансира не само ин витро процедурата, а и останалите предхождащи и съпътстващи процедури и изследвания.

От началото на „ин витро” финансирането през 2012-та година община Асеновград е помогнала на  53 семейства, а отпуснатите финансови средства са в размер на над 170 000 лв. Родените за този период бебета са  25, което е  47 % успеваемост на общинската програма.

За изминалата 2017 г. Община Асеновград е подпомогнала 17 семейства в желанието им да се сдобият с дете. За целта от бюджета на общината са отпуснати  34 000 лв.

 

Подобни статии

Top