Дават 3 милиона лева на превозвачите в Пловдив вместо обявените 2 милиона? (ВИДЕО)

Предстои допълнителните пари за компенсациите да бъдат гласувани на сесията утре

Допълнителнителните средства за превозвачите в градския транспорт на Пловдив ще бъдат не 2 милиона, а 3 милиона лева. Тоова стана ясно днес, след като бе внесено в извънреден порядък в местния парламент предложение за увеличение на средствата за 2021 година от общинския бюджет за компенсации за вътрешноградския транспорт.

Според кмета средствата няма да се осигурят  само от парите, предвидени за електронната система за билети, както бе съобщено по-рано, но и от капиталовата програма на общината и от отчуждаването на имоти.

В докладната записка към предложението е записано, че на база на сцетоводните данни, които фирмите превозвачи, извършващи вътрешноградския превоз на територията на община Пловдив представят на ОП „Организация и конрол на транспорта“, реализираните им загуби към 31 юли заради COVID-обстановката възлизат на 2 999 655 лв. с ДДС. Голяма част от тях били реализирани от намалената продажба на амонаментни карти.

В предложението се припомня, че превозвачите заявиха, че ще спрат градския транспорт за пловдивчани. Допълва се също, че от 7 млн. лв. компенсациите за фирмите, осъществяващи градския превоз на пътници ще станат 10 млн. лв. за годината.

Според градоначалника на сесията щеима дебати при всички случаи.

„В крайна сметка билетите отдавна не са вдигани, горивата скочиха, пътуваха празни – те са в загуба. Нормално е да има някаква сума, която да им бъде дадена. Иначе те няма как да работят като социално предприятие. За да няма хаос, тъй като те се готвят да стачкуват, мисля че е нормално. Те поискаха повече пари, сега по-малко и ще се срещнем някъде“, коментира Здравко Димитров

Той обяви, че ще поиска още отсега в бюджета за следващата година да бъде заложена сума, която при нужда да се пренасочи към превозвачите.

Ето какво още каза кметът:

Подобни статии

Top