Дават 375 лв. еднократна помощ за родители в неплатен отпуск

Помощта ще бъде налична още от следващата седмица

Правителството предприе мерки за подпомагане на семейства в неплатен отпуск по време на извънредното положение във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

Социалният министър Деница Сачева обясни, че са разработили възможността да отпуснат еднократна помощ за родителите, които ползват неплатен отпуск в размер на 375 лв., като помощта ще се отпуска, когато двамата родители или самотният родител използват неплатен отпуск от минимум 20 работни дни поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, тогава когато те не получават други социални помощи, съответно когато родителите са изчерпали възможността за платен отпуск.

Помощта ще бъде налична още от следващата седмица. Най-късно във вторник всеки, който попада в тази категория, би могъл да кандидатства, за да я получи. Отделени са около 20 млн. лв. за това, като подоходният критерий е месечният доход на член на семейството да бъде 610 лв., колкото е размерът на минималната работна заплата.

„За трети пореден ден вчера имаме намаляване на броя на хората, които се регистрират като безработни – вчера техният брой е бил 3866, като 2882-ма души са декларирали, че са останали без работа вследствие на коронавируса“, каза още Сачева.

Подобни статии

Top