Дават на Пловдив 14 млн. лв. за климатици, газификация и парно (ВИДЕО)

С парите от ОП „Околна среда“ ще се пречисти въздуха под тепетата

Община Пловдив трябва да подаде проектна документация пред ОП „Околна среда“, за да получи заделените й 14 млн. лв. европейски пари, за предприемане на мерки за пречистване на въздуха на Пловдив. Това съобщи кметът Иван Тотев на нарочна пресконференция днес в общината. Пловдив е един от седемте големи града, включени в програмата на ОПОС, която цели жителите на големите градове да дишат по-чист въздух, уточни той.

Общината вече има подготвен проект за кандидатстване и той ще бъде внесен най-късно до края на март догодина в управляващия орган, за да бъдат отпуснати средствата. Това поясни в презентацията си екологът Елена Найденова.

Сред мерките, предвидени в проектната документация,

са закупуване на икономични климатици от последно поколение или печки с пелети за нуждаещите се пловдивчани, които не могат да направят това сами, а в момента ползват дърва и въглища. Ако има възможност домакинствата, които замърсяват, ще бъдат топлофицирани или газифицирани, съобщиха от общината.

Кметът поясни, че в момента Топлофикация предлага включване, без да е задължително изграждане на обща инсталация в сградата. Това означава, че в районите, където има парно, като Тракия, Изгрев, Северен и в централната част, всеки може да се присъедини към ТЕЦ индивидуално, без да е необходимо и съседите да са включени.

1 2

Подобни статии

Top