Дават на прокуратурата минималната тарифа на такситата в Пловдив

Цената трябвало да бъде левче на километър

Националната асоциация на таксиметровите водачи ще депозира жалба в прокуратурата в Пловдив срещу определянето на минималната тарифа за таксиметрови услуги от страна на общината. Това съобщи днес председателят на асоциацията Георги Ряпов.

В момента цената е 65 ст./км. Експертна оценка, поръчана на лицензиран експерт-счетоводител от асоциацията е установила, че тази цена е дъмпингова и е значително под себестойността на цената за превоз, която е около 1 лв./км, посочи Ряпов.

Без увеличение на такситата в Пловдив от 1 август

Превозвачът Мариян Киров пък съобщи, че от Националната асоциация за защита правата на превозвачите и таксиметровите водачи ще оттегли исковата молба срещу общината, с която бе обжалван размерът на т.нар. данък „такси“ в Пловдив.

„Този данък отново ще бъде обжалван, но от името на фирма-превозвач“, поясни Киров.

Припомняме, че таксиджиите обжалваха пред Административния съд под тепетата данъка от 790 лв., тъй като според тях процедурата за налагането на този данък не била спазена.

„До последно размерът трябваше да бъде 350 лева, но когато Общинският съвет в Пловдив трябваше да гласува, размерът на данъка стана 790 лева. Затова обжалвахме“, припомни Киров.

След като от Административния съд не решили казуса, той бил обжалван пред Върховния административен съд, откъдето върнали делото отново в Пловдив. Административните магистрати под тепетата обаче се произнесли, че сдружение няма право да води дело. Така се стига до варианта искът, зад който стоят 80 шофьори, да бъде входиран от името на таксиметрова компания, която да съди общината, поясни Мариян Киров.

Таксиджии плашат с бунт, искат нов закон (СНИМКИ И ВИДЕО)

Подобни статии

Top