ДБ Пловдив: Ще бъде ли обявена открита процедура за почистването на Марица - DC news

ДБ Пловдив: Ще бъде ли обявена открита процедура за почистването на Марица

Демократите питат също дали от Общината са измислили друг начин за предотвратяване на наводнение на града?

На какъв етап е обещаното от кмета Здравко Димитров и екипа му  – веднъж преди близо две години и втори път  – миналия месец, обявяване на открита процедура по ЗОП за почистването на коритото на река Марица?

Питането внасят на днешната сесия общинските съветници от Демократична България – Пловдив, заради продължаващата липса на реални действия от страна на градската управа за предотвратяване на наводнения в границите на Пловдив.

След почти две години опити на заобикаляне на закона, отговор от община Пловдив ще бъде ли почистено коритото на река Марица в мандата на Здравко Димитров, все още няма. Само обещания, че ще бъде подготвена и проведена открита процедура по ЗОП, с която най-накрая да се почисти коритото на реката, чието състоянието драстично се влошава, заявяват съветниците от ДБ.

Същевременно, поръчката от месец юли за обследване на коритото и проектиране на почистването на реката, стои без движение с неотворени ценови оферти, въпреки наличието на 6 оферти от участници, не скриват учудването си съветниците.

От ДБ Пловдив продължават да настояват, че кметът Димитров и екипа му допускат престъпно бездействие, заради реалната заплаха от заливане на града при голямо количество дъжд.

„Нали точно това беше причината при втората обществена поръчка за коритото на реката – отново чрез пряко договаряне, както и първата, и  отново към една и съща фирма – Община Пловдив да обяви, макар и тайно от пловдивчани, бедствено положение, за да стартира процедура по спешност?“, питат риторично от ДБ Пловдив.

След като първата поръчка от 16 април  миналата година беше прекратена от страна на АОП и становището на агенцията гласеше, че не може да се използва директно възлагане, а е нужна конкурентна процедура, още тогава от страна на Община Пловдив бе дадено обещание, че ще се подготви и проведе открита процедура по ЗОП, за да се уреди почистването на реката.

17 месеца след обещанието последва втори неуспешен опит за заобикаляне на закона  и Агенцията по обществени поръчки отново спря обявената по същия начин поръчка, с мотива,  че след като е налице бездействие от страна на кмета, отговорността е негова и не може да се позовава на спешност. И така и втората незаконосъобразна процедура беше прекратена, припомнят общинските съветници.

Кога ще бъдат отворени ценовите предложения по поръчката от юли месец за обследване на коритото и какъв друг механизъм предвижда кметът Здравко Димитров и екипът му за предотвратяване на истинско бедствено положение, ако не се подготвя открита обществена процедура по ЗОП, ще питат още на днешната сесия на ОбС от ДБ Пловдив. Отговорите очакват в законов срок и в писмена форма.

Подобни статии

Top