Дебат за галерията на художниците организира общината

Общината ще го организира до две седмици

До две седмици общината ще организира среща, на която ще се дебатира идейния проект за новата галерия на Дружеството на пловдивските художници, който ще бъде внесен отново за обсъждане в Общинския съвет. Това съобщи кметът Иван Тотев пред журналисти днес.

Причината е, че изпълнителите, избрани от общинската управа, имат сключен договор със свой проектант. По проекта, изработен от него, отново ще се наложи промяна на ПУП-а и уличната регулация, така че ще трябва той да мине през гласуване на сесия.

„Ситуацията с проекта на бъдещата сграда е малко странна. Имахме голямо желание водещи да бъдат художниците и в процедурата по ЗОП, и в сформирането на екип, но в един момент те се почувстваха като възложители. Но пък те не разполагат с бюджет. Всички искаме някакви фантастични неща, но трябва да се простираме според средствата“, коментира Тотев.

Той припомни, че държавата отпусна за строителството на галерия 3,5 млн. лв., а общината е допълнила сумата до 4,2 млн.лв.

„С тези средства можеше да се направи прекрасна галерия. Но тъй като строителството съвпада с 2019 г. искаме всичко да е велико, уникално и неповторимо. Не може с 4 милиона да направиш велико и неповторимо, можеш да направиш една прекрасна галерия. Това смятаме, че трябва да се случи“, добави градоначалникът.

По думите му в момента художниците се опитват да търсят частно финансиране и спонсори, за да допълнят сумата с още 700 – 800 хил. лв. Засега обаче – без резултат.

Припомняме, че на две поредни сесии на местния парламент бяха внасяни предложения за промяна на уличната регулация на ул. „Гладстон“, свързани с проекта за новата галерия.

В момента строителството обаче е на кота 0. През лятото беше съборена сградата на досегашната галерия и започнаха изкопни дейности. При тях излезе археология и се наложи строителните дейности да бъдат спрени заради проучването от страна на археологически екип.

Подобни статии

Top