Дебатът за бюджета на Пловдив – като на Четвъртък пазара (ВИДЕО)

Дебатът за бюджета на Пловдив тази година премина като пазарлък между търговци и клиенти на Четвъртък пазара.

Само че вместо домати, краставици и всякакъв друг зарзават, през тезгяха се подхвърляха пари – за осветление, за Гребната, за стадион „Пловдив“, за детски площадки, градини и ясли и т.н. Опозиция и управляващи обсъждаха партийното си членство в БКП от миналото, други пък разсъждаваха с кого искат да членуват в един и същ пенсионерски клуб в бъдеще… А между всички лакърдии бе издигната наново кандидатурата на Иван Тотев за кмет.

Приеха пловдивския Бюджет 2019, вижте какво добавиха към него

По традиция обсъжданията на точката започнаха с изказвания на представителите на политическите групи. Петя Манева от БСП обяви, че левицата няма да подкрепи бюджета и се мотивира с това, че макрорамката на бюджета е твърде скромно число за град като Пловдив. По думите й очакваното неизпълнение в приходната част неминуемо ще се отрази в разходната част на бюджета за 2019 г., а изпълнението на разходите няма да надвишава 290-300 млн.лв. Това пък щяло да се отрази на капиталовите разходи, които по традиция се изпълнявали много под планираните. Манева посочи, че текущите разходи представляват 83,85% от общия бюджет, а управленският стил на кмета се характеризира с корекции на финансовата рамка почти на всяка сесия. Според левицата бюджетът не гарантира качествена промяна в живота на гражданите, заявените приоритети не са финансово обезпечени,  планираните приходи са надценени, а заложените капиталови разходи приключват до етап на проведени обществени поръчки.

Патриотът Слави Георгиев пък беше категоричен, че с колегите му няма да подкрепят финансовата рамка:

А покрай дебатите от ГЕРБ издигнаха кмета за пореден мандат

„Г-жо Манева, време е да свалите тъмните очила! Бюджетът така или иначе ще бъде приет с необходимото мнозинство, така че бъдете спокойни“, посочи съветникът от ГЕРБ Вихър Захов. А зам.-председателката на ОбС от ГЕРБ Радослава Ташкова успокои бодро: „Призовавам съветниците, които са били управляващи  в предишен мандат да не коментират този. Не сме току що спечелили властта, предстоят ни също 10-та, и 11-та, и 12-та година с кмет Иван Тотев“.

„Г-жо Ташкова, не ме кандидатирайте за кмет, все още не съм решил. Мислех си с Митко Колев да си караме моторите“, шеговито се намеси кметът Иван Тотев, визирайки колегата си – районен кмет в „Западен“. 

1 2 3

Подобни статии

Top