"Дебелянов и ангелите" - сблъсък на поета с ужаса на войната - DC news

„Дебелянов и ангелите“ – сблъсък на поета с ужаса на войната

Поезията не губи битката с живота.  Един творец загива само на 29 без книга, но днес всички знаят неговите стихове. Битката е спечелена.

Новото попълнение в афиша на Пловдивския драматичен театър „Дебелянов и ангелите“  е пиеса за поета Димчо Дебелянов, приключил земния си път на Южния фронт на Първата световна война.  Първата му книга излиза четири години след смъртта му и оттогава той става изключително популярен.

Спектакълът в никакъв случай не е автобиографичен и не се занимава с живота на Димчо Дебелянов, подчертава режисьорът Диана Добрева. Пиесата разказва за последните десет дни на Дебелянов и показва сблъсъка на поета с войната.

Спазена е последователността на военните действия, цитирани са позиции, запазена е максимално историческата истина. Войната е показана през погледа на всички от т.нар. пета рота, разказва Диана Добрева. И подчертава, че пиесата не е документална, макар да са използвани много писма на поета, както и части от книгата „Слепият градинар“ на проф. Валери Стефанов.

Дебелянов е най-близкият до сърцето ми поет, с най-близък до мен светоглед, разкри Диана Добрева. Целта на екипа е не да вдига паметник на поета, а да направи така, че зрителите да усетят присъствието, духа му, да преминат през войната заедно с него.

Любопитна подробност от „кухнята“ е, че в продължение на няколко дни по време на репетициите е присъствал и офицер, който „да вкара е строя“ младите актьори от трупата, които не са ходили в казарма. Младите имат пушката за айфон, офицерът успя да ги приведе в някакъв военен ред, разказа драматургът Александър Секулов.

Темата, засегната в „Дебелянов и ангелите“ е много актуална и днес. Войната е хаос, но тогава хората са живели по друг начин, имали са друг кодекс. Особено силно изразен тогава е дългът към общата съдба. Самият Дебелянов пише – „Всички отиват да мрат, а аз седя тук и чакам“. Днес този дълг липсва, европеецът се разглези от мир и ако трябва да се воюва за родината днес, то кой би отишъл?

Голямото откритие за екипа се оказва фигурата на полковник Борис Дрангов – един от най-обичаните и уважавани офицери, участвали във войните за национално обединение. Използвани са части от книгата му „Помни войната“, която е и причината изследователите да го считат за „първи теоритик на тактиката“. Дрангов е блестящ стратег, но и голям военен педагог, за него войникът е на първо място човек.

Противно на представите, че Дебелянов е меланхоличен и елегичен, когато минахме през всичките му писма и документи, открихме, че той е един воюващ с действителността в името на поезията човек. Един народ има нужда от своите поети, затова ми се иска на преден план да изведем фигурата на поета, смята Александър Секулов.

Подпоручик Димчо Дебелянов тръгва за фронта с думите – „Аз отивам да изпълня патриотичния си дълг и зная че няма да се върна; ще блесна като звезда и ще угасна“. Поетът предсказва съдбата си, умира без книга в ръка, но името му остава записано със златни букви в историята.

Премиерата на „Дебелянов и ангелите“ е насрочена за 23 март. Авторът на сценографията и костюмите е Мира Каланова, а музика е на Петя Диманова.

В ролята на Дебелянов ще видим младия актьор Ненчо Костов. Той е избран след кастинг и по думите на Диана Добрева е „прекрасно, светло момче, целият в пориви – също като Дебелянов“.

На сцената ще видим още Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков, Мария Генчева, Мария Сотирова, Радина Думанян, Патриция Пъндева.

Подобни статии

Един коментар

  1. Ф написа:

    Тая „режисьорка“ трябва да я забранят със закон да си цвъка глупостите тук и там. Сега и нежния Дебелянов ще наплюе и ще отврати всички от него. Как може такова нещо?!

Comments are closed.

Top