„Дебелянов и ангелите“ – триумф на поезията над вечността

„Дебелянов  и ангелите“ е представление, което разтърсва, вдъхновява, пречиства и дълго след това те оставя безмълвен. За да го премислиш, оцениш и анализираш, е нужно време и вникване във всяка реплика, движение, пауза. Ангелски спектакъл за поетичната душа, извисила се над живота и надмогнала смъртта.

Още в първите минути си проличава, че спектакълът е направен с много любов. Любов не просто към театъра и зрителя, а и към изконни ценности – род, родина, майка и любим човек. Всеки детайл е изпипан до съвършенство, всяка пауза е точно на мястото си, няма излишно движение или дума. Точно каквато е и поезията на Дебелянов – изключително премерена и въздействаща.

Познат на българския народ недотам с военната си служба, а с творчеството си, в спектакъла Димчо Дебелянов не е „тих лирик“, а светъл, решителен и непоколебим образ. С еднакъв плам той рецитира както стихове, така и войнски текстове, с коренно различни идеологии. И зад всички изречени думи стои вътрешното убеждение, че „всеки гол хълм“на родната земя трябва да се брани докрай.

Дебелянов излиза от гробовния мрак на студената канцелария и тръгва за фронта с думите – „аз отивам да изпълня патриотичния си дълг и зная че няма да се върна; ще блесна като звезда и ще угасна“. Извън оковите на сивото ежедневие, поетът е свободен да следва порива на сърцето и да полети към сбъдване на идеала си.

Образите на Слепия градинар, майката и неслучилите се любови на Димчо Дебелянов се появяват, за да засилят още повече ореола около елегичната фигура на Поета. Те не разказват повече от това, което вече знаем, а ни показват как да живеем със смъртта на Дебелянов и да оцеляваме с безсмъртието на поезията му.

Сценографията, дело на Мила Каланова, е едновременно ненатрапчива, но изключително въздействаща. Рай и ад са сякаш едно цяло, а на фона са войниците – ангели, неподвластни на страха и изцяло водени от дълга.

Смъртта достига всички герои, но усещане за край липсва. Напротив – точно на финала мракът е заменен от светлина, тъмните краски са отстъпили място на белотата, духовете са усмирени, а душите – пречистени.

Няма как да останеш равнодушен след „Дебелянов  и ангелите“. Спектакълът е истински мехлем за душата, който играе с емоциите на зрителя и едновременно с това припомня кои са истинските герои и защо не трябва да бъдат забравяни.

„Дебелянов и ангелите“
от Александър Секулов. Използвани са текстове от „Слепия градинар“ на Валери Стефанов
постановка: Диана Добрева
сценограф: Мира Каланова
музика: Петя Диманова
фотограф: Георги Вачев

Участват: Ненчо Костов, Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков, Мария Генчева, Мария Сотирова, Радина Думанян, Патриция Пъндева

Подобни статии

Top