Делата за Куршум джамия в Карлово и Чифте баня тръгват пак - DC news

Делата за Куршум джамия в Карлово и Чифте баня тръгват пак

Делата ще са през ноември в Апелативния съд

Делата за претенциите на мюсюлманското изповедание към собствеността на Куршум джамия в Карлово, Чифте баня и други 3 имота в Пловдив, както и на други места в страната, тръгват отново. Те бяха замразени през 2016 г., докато бъде изяснено кой е правоприемник на някогашните мюсюлмански общини – изповеданието, оглавявано от главния мюфтия Мустафа Хаджи, или алтеративното – на Недим Генджев. През юни т. г. Софийският апелативен съд прекратява спора и съдилищата в страната започват да насрочват нови заседания по замразените в последните 6 години дела, съобщава 24plovdiv.bg.

През 2013 г. Окръжният съд в Пловдив върна Куршум джамия в Карлово на мюсюлманското изповедание, което отприщи протести в цялата страна. На 14 февруари 2014 г., когато делото трябваше да се гледа в Апелативния съд в Пловдив, в града се стекоха хиляди хора, сред тях и фуболни фенове, и се стигна до ексцесии и прозорците на Джумая джамия в Пловдив бяха изпочупени. Сега делото е насрочено за 7 ноември в Апелативния съд в Пловдив, на същата дата ще се гледа и спорът за Ески джамия в Стара Загора.

От община Пловдив мюсюлманското изповедание си търси Чифте баня, паркинга на съда, някогашното турско училище и част от старо мюсюлманско гробище. Делото ще е на 28 ноември.

Подобни статии

Top