Делото срещу Ахмед Муса зацикли заради експерти - DC news

Делото срещу Ахмед Муса зацикли заради експерти

Ахмед Муса

Обвинени в проповядване на радикален ислям пазарджишки имами

са плащали квартирата на мюсюлмански студентки в Благоевград. Това стана ясно днес по време на възобновеното от Пловдивския апелативен съд дело срещу Ахмед Муса и останалите пазарджишки имами.

Разкритията направи пред съда студентката Фатима Ибрахим Кандьова, която призна, че докато следвала в Благоевградския филиал на Нов български университет българска филология, е живяла на квартира с други пет момичета, като наемът им е бил плащан от двама от подсъдимите.

Пред мюсюлманските девойки двамата проповедници изнасяли религиозни лекции ежеседмично, като сред темите била и проповед за мястото на жените в исляма.

На делото днес бе разпитан и още един свидетел,

но след това то бе отложено за 17 октомври, тъй като отново не бе готова петорната експертиза, поискана от адвокатите на имамите. По време на процеса обаче се разбра, че все пак вещи лица за изготвянето ú са осигурени. Експертизата трябва да обясни какво са проповядвали обвинените в радикален ислям проповедници и какви са разликите между традиционния ислям и религиозните учения салафизъм и уахабизъм.

Днес в залата се яви един от експертите,

който се оплака, че не е получил достъп до материалите, тъй като те били взети от останалите му колеги. Това бе и причината за отлагане на делото, върнато на Апелативния съд от Върховния касационен съд, който преди повече от година отмени осъдителните присъди на Муса и останалите имами.

Самият Ахмед Муса не се появи в съда, тъй като още преди две заседания внесе декларация, че не иска да присъства в съдебната зала.

 

Подобни статии

Top