Делото срещу доктора, застрелял Плъха забуксува сериозно (СНИМКИ)

В злополучната нощ на 2 март 2018 година

лекарят, който живее в кооперация зад сградата на Областна управа, спипал Плъха да краде от гаража му, в който той си бил направил работилница. Около 1,30 часа медикът минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал обаче, че лампата вече не свети, а вратата на гаража била леко открехната. Решил да провери какво се случва, като помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, лекарят взел пистолета си. Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там заварил Жоро Джевизов, който вече бил приготвил различни предмети за изнасяне, в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, д-р Димитров е бил нападнат от Плъха, който хвърлил 12-сантиметров нож и рекламна метална табела по него. При хвърлянето на ножа лекарят получил прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Първоначално д-р Иван Димитров беше задържан, но на 6 март 2018 г., след масови протести на пловдивчани, прокуратурата го пусна срещу подписка. Обвиненията срещу него предвиждат до 5 години затвор за убийството при превишаване на пределите на неизбежната отбрана и от 2 до 8 години лишаване от свобода за незаконното оръжие и боеприпаси.

1 2

Подобни статии

Top