Делото срещу Райна Петрова тръгва отначало

Райна Петрова невинна по всички обвинения

Предстои да бъде насрочено първо, разпоредително заседание

Делото срещу бившата кметица на пловдивския район „Централен“ Райна Петрова тръгва отначало. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд.

Апелативните магистрати отмениха присъдата, с която Петрова и бизнесдамата Надежда Минчева бяха оневинени и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд.

Съдът решава до месец невинна ли е Райна Петрова

Припомняме, че миналия ноември окръжният съд оправда бившата кметица, която беше обвинена в престъпление по служба, получаване на подкуп и упражняване на влияние върху длъжностно лице от администрацията на района заради обществените поръчки за доставки на храни за детските градини в района.  Напълно оправдана беше и бизнесдамата Надежда Минчева, която също бе съдена по подобни обвинения. Именно през нейната фирма – „Надежда 2000“, бяха осъществявани тези доставки. Тя беше предлагала на Петрова и ваучерите за пътуване до екзотични дестинации.

Райна Петрова невинна по всички обвинения

Прокуратурата обаче протестира оправдателната присъда и апелативните магистрати са приели за основателни възраженията на държавното обвинение, че мотивите към присъдата са вътрешно противоречиви. Първоначално Окръжният съд е посочил, че извършеното от двете подсъдими не съставлява престъпление, а след това е преценил, че те следва да бъдат оправдани, поради недоказаност на обвиненията.

Райна Петрова отново на съд с три обвинения

Освен това Пловдивският апелативен съд констатира, че обвинителният акт също не е прецизиран юридически. В него е необходимо ясно и конкретно да се опишат нормативните задължения, които Райна Петрова не е изпълнила и в какво точно се изразява това неизпълнение. Установени са и други несъответствия.

Райна Петрова със скъсани дънки в съда (СНИМКИ)

Оттук нататък предстои да бъде насрочено ново разпоредително заседание, на което да се обсъдят посочените от Апелативния съд въпроси.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Подобни статии

Top