Делото „Суджукгейт“ приключва, бивш и настоящ депутати отиват на съд

Бившият депутат Живко Мартинов не се яви за предявяването на обвинението

Специализираната прокуратура приключва разследването срещу бившия народен представител Живко Мартинов, съобщиха оттам. Предстои внасянето на делото в съда. Магистратите са повдигнали прецизирано обвинение в изнудване на бившия депутат, станал известен най-вече след аферата със суджуците.

За обвинението, което ще предяви прокуратурата на Мартинов е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация до една втора от имуществото на дееца.

Днес Живко Мартинов бе редовно призован в Специализираната прокуратура за предявяване на прецизното обвинение, но не се яви по здравословни причини. Той е представил болничен лист до 15.01.2019 г. На 16 януари ще му бъде предявено постановлението за привличането му като обвиняем.

Мартинов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд за това, че в периода от януари 2012 г. до януари 2013 г. в гр. Добрич, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, принудил чрез заплашване добрички бизнесмен да му предостави 4 тона суров суджук, 30 килограма филе „Елена“ и 30 килограма телешка пастърма, и с това му нанесъл значителни имуществени вреди в общ размер на 36 168, 20 лева.

От прокуратурата описват подробно и отправените към бизнесмена закани: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста“; „Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния суждук. Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба.“; „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“; „Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил.“

Мартинов е на свобода под парична гаранция от 20 000 лева. Предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе обвинителен акт срещу бившия депутат в Специализирания наказателен съд.

1 2

Подобни статии

Top