Делото за акциите на община Варна в Пловдивския панаир е обявено за решаване от ВАС - DC news

Делото за акциите на община Варна в Пловдивския панаир е обявено за решаване от ВАС

Срокът за произнасяне на Върховния административен съд е до 14-ти октомври

Обявено е за решаване делото за Панаира във Върховния административен съд (ВАС). Това съобщи в профила си във Фейсбук общинският съветник от Пловдив адвокат Веселина Александрова.

От решението зависи дали Георги Гергов, през контролираното от него „Пълдин туринвест“, ще придобие пълния контрол и върху Пловдивския панаир.

„През октомври миналата година по време на заседание на Правна комисия в Общински съвет – Пловдив, в която участвам, бе вмъкнато едно уж невинно предложение да приемем Община Варна като акционер в Пълдин Туринвест. Най-скандалните предложения винаги изглеждат невинно и винаги се внасят в деня на комисиите/по време на комисиите – така че да нямаме време да видим проблема в тях. Само че, за късмет, веднага ми стана ясна готвената схема за пълно овладяване на Панаира от Георги Гергов. Когато трескаво започнах да звъня на колегите във Варна, защото бе важно техният общински съвет какво решение ще вземе, и им обяснявах каква схема се готви, тяхната реакция бе „Ама, как Община Варна ще апортира акциите от Панаира, като още 2017 г. сме ги върнали на Държавата? Има решение за връщането“. Оказа се, че кметът Портних не е изпълнил решението на общинския съвет и акциите си стоят в собственост на Община Варна“, пише Веселина Александрова.

„Като се видя, че това решение за връщане е пречка, кметът Портних предложи то да бъде отменено – 4 години по-късно. Само че решенията на общински съвет не може да се отменят току-тъй на нечие хрумване. Има законови изисквания и те не са спазени. Затова и Административният съд във Варна отмени решението на варненския общински съвет, с което техните 29 % от акциите от Панаира се внасят в „Пълдин Туринвест“, допълва общинският съветник.

Сега се очаква и касационното решение, като срокът за произнасяне е до 14-ти октомври.

„Надявам се решението на ВАС да потвърди решението на Административен съд Варна“, казва още адвокат Александрова.

Подобни статии

Top