Делото за мярката на шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев тръгна при закрити врати в Апелативния съд

Ново обвинение за Хаджиев, укрил флашка с видеозаписи от камерите на Околовръстното за катастрофата с три трупа, причинена от Иво Лудия

При закрити врати ще премине делото за мерките за неотклонение на шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев, полицая Атанас Качаков и съучастниците им  Даниел Димитров и Симеон Иванов днес в Апелативния съд. За това настоя прокурорът от Апелативна прокуратура Марина Белчева, която се мотивира с това, че по делото са използвани специални разузнавателни средства (СРС). Четиримата обжалват мерките си за неотклонение „задържане под стража“, които им бяха наложени миналата събота от състав на Окръжния съд под тепетата.

Шефът на Трето РУ Самуил Хаджиев и колегата му Атанас Качаков обжалват постоянния си арест

Журналистите да бъдат изгонени от залата поиска и адвокат Деспотова, която е упълномощена от защитничката на Симеон Иванов Емилия Недева да се яви вместо нея в днешното заседание. Според адвокат Деспотова журналистите са нарушили искането на задържаните да не бъдат снимани в съдебна зала.

Останалите юристи обаче настояха представителите на пресата да останат в залата, за да може обществеността да бъде информирана обективно за това, което се случва с подзащитните им. Съдът обаче прие, че в залата може да бъдат изнесени факти от интимния живот на арестуваните и жертвите им, и засекрети заседанието.

С белезници и засилена охрана бяха доведени в зала 1 на Апелативния съд Хаджиев, Качаков и двамата им съучастници. Осем адвокати бяха ангажирани със защитата им.

Междувременно Хаджиев се сдоби с ново обвинение днес, минути преди началото на съдебното заседание.

Той бе обвинен в това, че на 10 май 2021 г., в Пловдив, като началник на Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив, е помогнал на 46-годишния Иво Даскалов с прякор Иво Лудия, който причини тежката катастрофа с три трупа на Околовръстното навръх Великден, спрямо него да бъде осуетено наказателно преследване. Хаджиев е разпоредил на полицейски служител от сектор „Криминална полиция“ към Трето РУ – Пловдив, да изземе флашка и да му предаде всички видеозаписи от видеокамери на автомивката и автосалона, намиращи се на Околовръстния път на Пловдив, с пряк изглед към Околовръстното шосе, за период от половин час  след 22.00 часа на 2 май 2021 г., като след това е взел и укрил флашката с видеозаписите и те не са били приобщени към образуваното досъдебно производство срещу Иво Лудия.

Обвиниха шефа на Трето РУ и негов колега от районното в тежки престъпления

Прокурор Марина Белчева обаче отказа да го коментира:

Пред журналисти преди заседанието адвокат Димитър Марковски, който защитава Хаджиев, обяви, че той е в болница с много тежка бъбречна криза. Малко по-късно обаче шефът на Трето РУ бе доведен в съдебната зала, без да има видими признаци за болка. 

1 2

Подобни статии

Top