Делото за присвояване срещу кмета на Карлово отива в Специализираната прокуратура

Кметът на Карлово: Невинен съм

Делото трябваше да стартира за трети път в Районния съд, но бе прекратено

Прекратиха делото срещу кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов в Пловдивския районен съд. Това съобщиха пресслужбата на съда. Делото е изпратено по компетентност в Специализираната прокуратура.

Припомняме, че делото бе разпределено на друг състав на районния съд в Пловдив, след като Окръжния съд под тепетата отмени присъдата на карловския кмет миналия декември.

Кабаиванов беше осъден на 3 години условно с 4 години изпитателен срок за присвояването на близо 27 хиляди лева в качеството си на длъжностно лице от Районния съд в Пловдив. Парите, за които беше обвинен карловският кмет, били от проекта за изграждане на Пречиствателна станция в градчето. Със същата присъда Кабаиванов беше лишен и от правото да заема обществена длъжност за срок от 4 години.

3 години условно за кмета на Карлово, присвоил 27 хил. лв. европейски пари

Окръжните магистрати мотивираха отмяната на присъдата с допуснати съществени процесуални нарушения.

Така процесът срещу карловския градоначалник трябваше да стартира за трети път отначало. Първия път то бе гледано в Карловския районен съд, но на финала съдебният състав си даде отвод, а след него отвод си напарвиха и останалите карловски съдии. Делото бе изпратено в Пловдив и завърши с присъда, но сега ще се наложи да започне отново с трети, различен съдебен състав.

От пресслужбата на съда съобщиха, че магистратите са преценили, че обвинението срещу д-р Кабаиванов попада под разпоредба на НПК, според която той трябва да носи отговорност като длъжностно лице. За това обаче бил компетентен Специализираният наказателен съд.

Свидетел: Кметът на Карлово назначил свои хора по европроект

Разпореждането е окончателно.

Снимка: архив DCNEWS

Подобни статии

Top