Делото за съборения тютюнев склад на „Одрин“ 8 към края си

Експертиза сочи, че разрешителното за Одрин 8 е преправено

След разпитите на свидетели днес процесът приключи и се стигна до пледоарии

Протоколът, в който е записано решението на Експертния съвет на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да се поправи явната фактическа грешка, допусната по отношение на съборения от дружесвото „Одрин 8“ тютюневи склад на едноименната улица в Пловдив, не е изготвен след заседание на този съвет. Това стана ясно по време на поредното заседание по делото срещу собствениците на склада – 46-годишният сърбин Александър Милодраг Николич и 37-годишният Георги Бранеков.

Днес в  съда отново се появи само единият от тях – Николич. Двамата са обвинени в умишленото разрушаване на сградата, която е културна ценност и е собственост на  фирма „Одрин 8“ ЕООД. В залата по искане на защитата, присъстваха и вещите лица, изготвили експертизите в процеса. Целта беше те да изслушат призованите свидетели – настоящи или бивши служители на НИНКН.

По време на разпита на  бившия експерт от института Иван Колев, именно той е изготвил текста на втория протокол, с който на практика складът е обявен за паметник на културата, като това е станало след пряко разпореждане до него от шефката на НИНКН арх. Даниела Джуркова. Подложен на кръстосан разпит, Колев призна, че протоколът не следствие от заседание на Експертния съвет, а по-скоро е съставен оперативно.

Сагата „Одрин 8“: Тотална амнезия обхвана служителите на НИНКН

„Не съм участвал в съвет, който да е взел такова решение. Не знам да е било официално, вероятно е било оперативно“, бяха точните думи на Колев пред съда. Поне 10 минути той увърташе, че разпорежданията се спускали по йерархичната верига в института, докато накрая стана ясно, че именно Джуркова се е разпоредила документът да бъде изготвен.

Оказа се, че за да бъде деклариран имот като недвижима културна ценност от Министерство на културата, за него трябва да бъде издаден фиш. Тези фишове се създавали от арх. Варненска, която впоследствие напуснала. По-късно института напуснал и самият Иван Колев.

След като днес приключиха разпитите на свидетелите, се стигна до пледоарии по делото.

Утре се очаква да пледира защитата, а след това съдът да се произнесе с решение.

Подобни статии

Top