Делото за съборения тютюнев склад на „Одрин“ 8 започна отначало

Заради давност паднаха две от обвиненията срещу собствениците

Делото за съборения тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 в Пловдив започна отначало днес. Причината е, че престъпленията, в които са обвинени собствениците на склада – Александър Николич и Георги Бранеков, предвиждат до 3 и до 5 години затвор, а при такива обвинения делата се гледат еднолично от съдия, без съдебни заседатели.

Изправят пред Темида разрушителите на тютюневия склад на „Одрин 8“

За сторената грешка се досетила съдия Розалия Шейтанова, която беше председател на тричленния съдебен състав, докарал процеса до пледоарии на предишното заседание. Сега тя отново ще гледа делото, но се налага да го започне отначало, тъй като на практика съдебният състав е различен.

Така процесът започна с разпоредително заседание,

по време на което се оказа, че падат и две от обвиненията срещу подсъдимите собственици на склада – документните престъпления.

Припомняме, че Николич и Бранеков – съуправители на фирмата „Одрин 8“ ЕООД, чиято собственост е тютюневия склад, освен в събарянето на сграда, която е културна ценност, бяха обвинени и в ползване на документ с невярно съдържание. Става дума за преправеното разрешително за събаряне, което е издадено през 2010 година. На разпоредителното заседание днес се оказа, че е изтекъл абсолютният давностен срок по свързаните с този документ обвинения – от 7 години и половина. Затова те отпаднаха.

Експертиза сочи, че разрешителното за Одрин 8 е преправено (СНИМКИ И ВИДЕО)

Наложи се да бъде поправен и обвинителния акт, тъй като имаше техническа грешка в една от датите, определяща периода на продължаваното престъпление в диспозитива и обстоятелствената част на обвинението. Причината е техническа грешка, обединиха мненията си прокурорът Дилян Пинчев и защитниците на Николич и Бранеков.

Отново разпитват всички свидетели

По време на делото страните се разбраха то отново да се проведе по общия ред, като пак бъдат изслушани всички свидетели и експерти, разпитани досега по време на предишния процес.

В НИНКН станал голям проблем заради склада на „Одрин 8“ (СНИМКИ)

Назначена бе също техническа експертиза на два компактдиска от експертните съвети на НИНКН от 2014 и 2016 година за статута на Тютюневия град.

Адвокат по делото „Одрин 8“: Съдът може да изземе и президентството

И тъй като предстои съдебна ваканция през юли, делото беше насрочено за първите 3 възможни дати през есента – от 17 до 19 септември, с резервни дати през октомври и ноември.

НИПК оплел конците за съборения тютюнев склад на „Одрин“ 8?

Подобни статии

Top