Демерджиев в Пловдив: Няма данни Сашко да е бил отвлечен - DC news

Демерджиев в Пловдив: Няма данни Сашко да е бил отвлечен

Ще проверим всички версии, каза още Иван Демерджиев

„В момента не можем да говорим за отвличане и няма данни, които да сочат за това, но ще проверим всички версии“. Това каза пред журналисти в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод откриването на 12-годишния Александър от Перник. По думите му състоянието на детето отговаря на това да е пребивавало в гората през тези дни.

12-годишното дете от Перник беше намерено вчера в труднодостъпна местност над радомирското село Червена могила, след повече от седмица издирване. Той изчезна на 11 ноември при разходка в местната планина Голо бърдо.

Демерджиев коментира, че децата с този тип аутизъм са способни да търсят и намират храна, включително и в гората, но посочи, че ще бъдат изследвани обстоятелствата до категоричния извод дали детето се е лутало в гората, държано е някъде или е било отвлечено.

„Психолози ще работят с Александър, за да се разбере какво се е случило с него през тези дни.  Мястото, където е било намерено детето, е и много труднодостъпно, отбеляза министърът. Този сектор е бил сред разпределените за претърсване от сформираните от МВР екипи с участието на планински спасители и алпинисти. Бяхме стигнали до извода, че детето се движи точно в тази посока,“ допълни той.

Министърът благодари на стотиците полицаи и хилядите граждани, които се включиха в издирването на детето. Той призова родителите на деца с такива проблеми да използват съвременни технически средства като джипиес в дрешките им. Този път успяхме и имаме повод за радост, но невинаги ще е така, каза още Демерджиев.

По повод задържаните, заподозрени като съпричастни за атентата в Истанбул, министърът коментира, че много рано турската страна е дала данни и са арестувани почти всички лица. Има данни да са съпричастни към други престъпления на територията на България и с международен елемент, посочи той. По думите му има мерки и ред в закона и ще се установи виновни ли са тези лица и как да се процедира с тях.

Министърът беше в Митрополитския храм “Света Марина” в Пловдив, където се отслужи заупокойна молитва за загиналите по време на пътнотранспортни произшествия. На 20 ноември е Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Демерджиев коментира, че за последните месеци има намаление на броя на тежките катастрофи със загинали. По думите му се предвиждат и други мерки за намаляване на пътния травматизъм като нови автомобили с последно поколение камери и законови промени за въвеждането на понятието „средна скорост“ на пътя.

„Мисля, че пречупихме тенденцията. В момента имаме намаление на броя на тежките катастрофи със загинали за последните няколко месеца. Ще продължаваме в същия дух. Има какво да се прави“, допълни Демерджиев.

Относно задържаните у нас лица, за които има съмнения, че са участвали в атентата в Истанбул Демерджиев обясни, че установявали дали са извършители и съпричастни с други престъпления. „За нас беше важно да ги установим. Почти всички от тях са задържани към момента. Оттук започва работа да се видим доколко имат отношение към този атентат и други престъпления“, каза още Демерджиев.

Източник: БТА, 24 часа
Снимки: „Марица“

Подобни статии

Top