Демерджиев в Пловдив: Ще има ротация на българските пожарникари в Турция - DC news

Демерджиев в Пловдив: Ще има ротация на българските пожарникари в Турция

Вътрешният министър с коментар за убийството на психолога Иван Владимиров – Нав

„Вярно е, че е имало насрещни жалби и сигнали преди да бъде убит психологът Иван Владимиров – Нав“. Това каза в Пловдив министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който дойде под тепетата за отчета на пловдивската дирекция за миналата година. По думите му в момента е образувана проверка на всички тези жалби и сигнали в Пето РУ на СДВР.

„Всъщност, кое е особеното – че тези заплахи и сингнали не са за насилие и саморазправа. Но е трябвало да дадат индикация на полицията, че може да ескалира конфликта. В нито една от тези жалби и сигнали, които са докладвани обаче, няма ясно оплакване от физическа саморазправа, още по-малко от заплаха с убийство„, добави Демерджиев.

Той посочи, че в момента се прави необходимото по разследването, всички обстоятелства около убийството са установени, но заяви, че не може да изнесе подробности по наказателното преследване.

Демерджиев каза още, че в този случай въпросът е дали убиецът – Румен Тонев, който е бивш служител на МВР отпреди повече от 20 години, е трябвало да има оръжие, което е било законно притежавано и дали е трябвало то да му бъде отнето. Министърът посочи, че когато се намери отговор на този въпрос, ще има мерки и действия спрямо хората, които не са си свършили работата, ако се установи нещо подобно.

Той подчерта, че още в началото на мандата, през август миналата година, са дадени указания на полицаите да обръщат повече внимание на жалбите и сигналите на гражданите, защото от МВР са видели, че има проблем в тази посока. Министърът беше категоричен, че всеки, който не изпълни тези указания, ще понесе отговорност.

Попитан за оградата на границата,

Демерджиев каза, че Еврокомисията е изразила много  ясна подкрепа към България и дори смята да направи пилотен проект в България на българотурската граница. По думите м дебатът за оградата и финансирането й продължава. Според него ЕК трябва да бъде убедена, че финансирането на оградните съоръжения на границата не бива да е от държавите, охраняващи външните граници самостоятелно. Той изрази надежда, че конференцията на 2 февруари в София по темата за опазване на границите и следващата – на 23 и 24 февруари в Атина, ще успеят да убедят комисията, че трябва да се прилагат оградни съоръжения, каквито се прилагат на границата на редица други държави успешно, както и за тяхното европейско финансиране.

На въпрос за влизането ни в Шенген и дали Румъния няма да се отдели от страната ни и да влезе сама в Шенгенското пространство, министър Демерджиев посочи, че Румъния много плътно държи на това двете държави да се движат заедно при влизането в това пронстранство. По думите му румънската страна притеснение и резерви, че България ще се отдели. „Нито България ще се отдели от Румъния, нито има индикации Румъния да се отделя от България и обратно“, подчерта Демерджиев.

Демерджиев похвали работата на пловдивската полицейска дирекция

Той похвали работата на пловдивската полицейска дирекция и отличи една от инициативите й, а именно, че пътни полицаи патрулират заедно с охранителна полиция по улиците и по този начин се е увеличил броят на патрулите. „Това е много важно, защото точно присъствието на улицата на полицая, създава усещане за сигурност и спокойствие. Така че това е инициатива, която приветствам“, категоричен беше Демерджиев.

Той съобщи, че за пловдивската дирекция са отпуснати 37 допълнителни щата, които сега се запълват и е било увеличено работното време на т.нар. квартални полицаи до 22 ч., за да може да се насити с полицейско присъствие територията, която те охраняват.

Министър Демерджиев подчерта, че страната ни ще продължи да изпраща помощ към Турция и със Спартаните, които ежедневно летят дотам, и на регионално ниво чрез дружества, които транспортират помощите безплатно. „Този благороден жест към една съседна държава е оценен много високо от всички“, каза той.

Вътрешният министър съобщи още, че ще има ротация на българските пожарникари на терен в пострадалите турски градоне и те ще останат дотогава, докато има шанс за намирането на живи хора.

„Ние имаме шанса да сме от първите, които успяха да извадят живи хора от развалините, надявам се това да продължи. Дали сме указания да се пазят и да направят всичко възможно да спасят и помогнат на колкото се може повече хора“, посочи Иван Демерджиев.

Подобни статии

Top