Демократи: Борисов да свика заседание на кабинета в Пловдив за ЕСК

Проектът Европейска столица на културата бил пред провал

Бойко Борисов да свика спешно извънредно заседание на правителството в Пловдив за Европейската столица на културата, призоваха от Демократична България – Обединение на нарочна пресконференция днес под тепетата. „Нека началникът на кмета Иван Тотев – Бойко Борисов, като пожарникар по професия, да спасява положението. Провалът, който предстои, ще бъде не само на Тотев, но и на цяла България“, заяви лидерът на Демократи за силна България ген. Атанас Атанасов.

„От декември миналата година алармираме многократно за реалния риск от провал в подготовката на Европейска столица на културата (ЕСК) поради липсата на адекватни и навременни действия във връзка с изграждането на културна инфраструктура, необходима за реализирането на проекта. Това е инфраструктурата, която градът и страната ни са поели ангажимент да изградят с апликационната книга, с която Пловдив кандидатства и спечели титлата“, припомниха демократите. Още тогава те поискаха оставката на кмета  заради това.

Според тях Пловдив ЕСК 2019 се е превърнала в едноличен проект на Иван Тотев,

който пуска и спира фестивали и събития, харчи с лека ръка публични пари за еднократни проекти в областта на шоубизнеса и сам не прави разлика между шоубизнес и култура. Държавата пък напълно нелогично се е дистанцирала и даже е  избягала от темата.

„Едва тази пролет Иван Тотев предприе някакви действия в режим „спешност“ и дейтва с нелепата процедура „инженеринг“ за обекти от национално и дългосрочно значение. Определя се изпълнител на строително-ремонтни дейности, който сам си изготвя проект, след което си го изпълнява. Няма конкурси за проекти, няма обществени обсъждания, няма публичност, няма визия за бъдещето“, твърдят от Демократична България. 

Оттам допълват, че въпреки всичко догодина няма да са готови и дори започнати да се ремонтират нито площад „Централен“, нито Художествената галерия в Стария град, тъй като процедурата за ремонтае спряна, нито пък галерията на ул. „Гладстон“. Тютюневият град се руши, а Концертна зала изобщо не е започната.

„Сега е моментът да се направи нещо спешно, свидетели сме, че по този начин са спасявани олимпиади и световни първенства“, посочи лидерът на Да, България Христо Иванов.

Демократите обявиха, че Тотев вече е минало за Пловдив

и настояха за рестарт на управлението под тепетата. В края на първия си политически сезон обединените партии ДСБ и Да, България бяха категорични, че той е бил успешен. Те поясниха, че от есента започват подготовка за местните и европарламентарните избори, а Пловдив ще е един от градовете, в който ще издигнат своя кандидатура.

„Нашият кандидат е лидерът на ДСБ Йордан Иванов, но ще се съобразим и с мнението на партньорите от Да, България“, посочи ген. Атанасов.

От своя страна лидерът на Да, България Христо Иванов също потвърди, че в много градове ще бъдат издигнати кандидати за кметове на обединението.

Подобни статии

Top