Демократична България няма да подкрепи тазгодишния бюджет на Пловдив

Според демократите бюджетът за 2021 г. е символ на управленския провал

Преди една година от “Демократична България” написахме, че бюджетът на Пловдив за 2020 г. демонстрира грешните приоритети и управленската немощ на местната администрация, като обрича града на застой. За наше голямо съжаление общината не се поучи от извършените грешки и предлага през 2021 г. да бъдат  изразходвани рекордните 418 млн. лв. за „още от същото“. В случая това е издръжка на извънредно голям брой чиновници, вместо да се заложи на дигитални услуги и реформа в общинските структури; това са предвидени мизерни средства за велоалеи и обществен транспорт, защото милиони се харчат за поддръжка и строителство на пътна инфраструктура; това е тотално неглижиране на част от най-ценните културно-исторически улици и зелени зони в града ни.

В Бюджета за 2021 г. липсват нови значими проекти, които да се подготвят в областта на устойчивата мобилност, за реконструкция или изграждане на пътна инфраструктура, за опазване и възстановяване на зелени площи, за енергийна ефективност и използване на възобновяеми енергия в общински сгради. Управляващите разчитат единствено на тегленето на нови заеми, за да получат лесен начин за финансиране на забавените с години гръмки обещания.

На фона на тези липси за поредна година не сме свидетели на тъй необходимото свиване на разходите за издръжка на общинската администрация и общинските предприятия, които отново са близо 75% от целия бюджет на Община Пловдив. Така необходимата реформа на работните процеси и числеността в администрацията отново няма да се случи.

За пореден път заявяваме, че устойчивите транспортни решения за Пловдив следва да включват разширяване и подобряване на мрежата на градския транспорт към летището и индустриалните зони, съчетано с работещо електронно таксуване, чиято реализация обаче окончателно се провали през 2020 г. След като месеци наред се подхвърляха идеи за създаване на общинско предприятие, което да кандидатства по европейски програми за купуване на електрически автобуси, в проекта на Бюджет 2021 няма заложени средства за това.

Общината демонстрира, че няма желание да инвестира финанси във велоалеи

За поредна година Община Пловдив демонстрира, че няма желание да инвестира значителни финанси в развитието и поддръжката на велосипедната инфраструктура. За целта са предвидени само 50 000 лв. Изграждането на велоалеи по бул. “Христо Ботев”, бул. “Цар Борис III Обединител” и ул. “Победа”, за което “Демократична България” настоява, ще създаде удобни връзки между кварталите и ще допринесе за подобряване на качеството на въздуха. Това решение е още по-належащо по време на пандемия, когато много хора избягват градския транспорт, а улиците са задръстени от безкрайни потоци автомобили.

Улиците в Тютюневия град продължават да бъдат в плачевно състояние – частично затворени, с разбити настилки и амортизирано осветление. Властта повтаря клиширани обещания, а възраждането на един от най-ценните в културно-историческо отношение  квартали продължава да не е приоритет. След като в бюджетите за 2019 и 2020 г. бяха заложени 1 млн. лв., които така и не се използваха, за тази година са анонсира сумата от 40 000 лв. Това е абсолютно недостатъчно за сериозни дейности.

1 2

Подобни статии

Top