Демонстрират методи за отстраняване на инвазивните чужди видове растения

Да спрем опасните нашественици!

Ноември е месец на множество кампании за засаждане на фиданки из цялата страна. Твърде често инициаторите избират или получават дарения от фиданки на инвазивни чужди видове растения (ИЧВ), които превземат територията на местните видове и ги унищожават. Навлизането на ИЧВ растения е сериозна заплаха за земеделските земи, за дивата ни природа и за градските паркове и градини

Трябва да знаем повече за тези нашественици и да се предпазваме грижливо, защото те вредят на природата, на здравето и на икономиката ни! Всяка година в страните от Европейския съюз се изразходват над 12 милиарда евро за борба с ИЧВ.

 Фондация „Информация и природозащита” организира поредица от демонстрации на безопасни за местната растителност методи за премахване на инвазивни чужди видове растения, в област Пловдив:

–        Днес, 12 ноември, от 11:00, до блок 262 А, в район „Тракия”, от фондацията ще покажат как се прилагат напълно безопасни за останалата растителност механичен и химичен метод за отстраняване на дървета айлант (Ailanthus altissima). Ще раздадем информационни материали. Пространството около блок 262 А е завзето от ИЧВ, които потискат местната растителност. Живущите имат гражданска инициатива за облагородяване на междублоковото пространство. Ще ги запознаем и с правилата за засаждане и отглеждане на фиданки от местни видове дървета.

–        На 13 ноември, от 11 часа, в двора на Аграрен Университет, Пловдив ще бъде демонстриран и друг метод за отстраняване айлант. От 10 часа в Първа аудитория на Факултета по агрономство ще се състои лекция и дискусия по темата. Ще бъде представено и мобилното приложение за подаване на сигнали за намерени ИЧВ към базата данни на Европейската комисия.

1 2

Подобни статии

Top