Ден на отворените врати в УХТ - DC news

Ден на отворените врати в УХТ

Три атрактивни събития в Университета по хранителни технологии днес

Университетът по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив отново е домакин на 3 събития днес.

Началото на събитията ще даде зам.-ректорът по учебна дейност и академичен състав доц. д-р Христо Спасов в 10 ч. в двора на университета. Приветствие към гости и участници ще направи ректорът проф. д-р Пламен Моллов. Сред гостите ще са представители на държавната и местната власт, както и на бизнеса.

От 10 ч. до 15 ч. се организира Денят на отворените врати във висшето училище. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с всички специалности, за които могат да кандидатстват и да поговорят за всичко, което ги интересува относно кандидатстудентската кампания (КСК 2022). Ще се запознаят с преподаватели от трите факултета, материалната база и условията, в които се провежда обучението в отделните направления и специалности.

От 11 ч. до 14 ч. ще могат да присъстват на финала на Първия национален конкурс „Млади изследователи“, който ще се проведе в Аула 205 в бл. 1. На него всеки от 22-та отбора от 15 училища в страната и чужбина ще представи своята разработка в 5-минутна презентация в тематичните области:

  • Икономика и предприемачество;
  • Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство;
  • Храни, напитки, биотехнологии и здраве.

Конкурсът ще завърши с официална церемония по награждаване на участниците.

„Състезание от такъв голям мащаб се организира за първи път от висше училище у нас. В него се включиха ученици не само от 12-ти клас, но от 11-ти и 10-ти клас. Разработките са много интересни и представени през погледа на учениците. Дори и ние като преподаватели бяхме много впечатлени, но да не издаваме повече тайни“, каза доц. Десислава Вангелова, преподавател от катедра „Технология на месото и рибата“. На финала ще се представи разработка и на участник от БСУ „Христо Ботев“ в Братислава.

Според доц. Вангелова желаещите да се включат в надпреварата са много, защото отлично представилите се имат възможността да продължат образованието си в УХТ. Големият интерес се дължи и на факта, че 82% от завършилите веднага започват работа по специалността си у нас и в чужбина.

Гостите днес ще дегустират от продукцията на студентите,  специално подготвена за деня на отворените врати и ще бъде презентирана от самите тях. В презентационните шатри на катедрите, ще бъдат изложени традиционни и иновативни продукти от месо и риба, мляко и млечни продукти, сокове, сосове, сладка, бири и вина, хлебни и сладкарски изделия и козметични anti-age изделия.

За трета поредна година в двора на Университета по хранителни технологии ще се проведе и Фермерския фестивал „Произведено с любов за вас“, който ще се проведе в периода от 9 до 17 ч.

Подобни статии

Top