Ден на пчеларя е! Валентин и Харалампи да почерпят

От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла

На 10 февруари пчеларите отбелязват своя празник. Този занаят се смята за един от най-сложните според старите българи.

Православната църква чества паметта на св. свещеномъченик Харалампий и света мъченица Валентина.

Празникът остава в българската традиция като един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св. Атанас.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите.

На този празник не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите.

Християнският светец-лечител, който според поверието е господар на всички болести, за празника му – 10 февруари – се месят питки, мажат се с мед и се поръсват с орехи. Така приготвени медените питки се раздават за здраве.

Според преданието още приживе Св. Харалампий открил целебните свойства на меда, затова точно на неговия празник се освещава мед. Това е единственият ден в годината, в който в църквата се освещава мед.

Може би заради чудодейното му излекуване, народът също много почита Св. Харалампий, като му отрежда роля на целител и пазител на здравето. В народната традиция Св. Атанас е покровител на чумата, а Св. Харалмпий пази от нея. Той често е изографисан, как я държи затворена в стъкленица.

Този мед се счита за специален и не се ползва за ежедневна употреба, с него се лекуват  различни болести.

1 2

Подобни статии

Top