Ден на ракетните войски и артилерията на българската армия - DC news

Ден на ракетните войски и артилерията на българската армия

За пръв път празникът се чества през 1993 г., а от 2001 г. Гарнизон Асеновград и 4-ти полк са домакини на празника

На 11 март България отбелязва Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, честването на 107 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 92 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.

На 11-ти март 1913г., по време на боевете от Балканската война, започва артилерийската подготовка на атаката, предшестваща щурма на Одринската крепост. 36 часа по-късно Одрин е превзет, като основна заслуга за това има българската артилерия. Съгласно Регистър на празниците на поделенията от състава на Българската армия и Заповед на министъра на отбраната на Република България №141 от 7-ми май 1992г., 11-ти март е определен за Ден на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и празник на 4-ти Артилерийски полк. За пръв път празника се чества през 1993г., а от 2001г. гарнизон Асеновград и 4-ти полк са домакини на празника.

На основание министерска заповед №228А от 28.02.1928г. в град Варна е създаден 2-ри Армейски артилерийски полк, предшественика на   4-ти Артилерийски полк. Явното наименование на полка е „Варненски брегови укрепен пункт”. Година по-късно полка е на постоянна местостоянка в Хасково, от където взема участие във Втората фаза на Отечествената война, като част от състава на Втора Българска армия. За участие във войната полкът е мобилизиран на 22-ри октомври 1944г., в края на месец май 1945-та година полкът се завръща в родината, а на 28-ми декември същата година преминава към мирновременния щат.

От зимата на 1948-ма година Втори Армейски Артилерийски полк се премества в град Пловдив. Седем години по-късно, от месец януари 1955г. полкът се предислоцира в град Асеновград, а от месец октомври същата година се преименува в Четвърти Армейски Артилерийски полк. Всъщност Асеновград едва ли е избран случайно за местостоянка на полка. Още през далечната 1893г. тук е създаден славният Двадесет и първи Средногорски пехотен полк, покрил името си с неувяхваща слава по време на Балканската бойна в състава на Родопския отряд. Тук са били дислоцирани Първо и Трето планински отделения от Трети Планински Артилерийски полк, взели дейно  участие в Балканската и Междусъюзническата войни, в които загиват сто и единадесет артилеристи.

Едно от най-значимите събития от историята на поделението е реорганизацията на Четвърти Армейски Артилерийски полк в Четвърта Реактивна бригада, от 1-ви септември 1998г. Две години по-късно поделението се реорганизира в Четвърта Смесена артилерийска бригада, а от 1-ви септември 2001г. – в Четвърта артилерийска бригада. През 2008-ма година е извършена последната засега щатно-структурна промяна и отново преминаваме на полкова организация. За своята деветдесет и две годишна история полкът е бил командван от тридесет командири. От 2001-ва година насам, вече деветнадесет години поделението е домакин на честването на 11-ти март – Денят на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия.

Подобни статии

Top