Ден на узбекската култура в „Тракарт“

Ден на узбекската култура ще се проведе в в център Тракарт в подлез Археологичски.

Събитието започва в  в 10:30 часа и е по проекта «Културен мост до Узбексистан» на Мария Филипова-Хаджи и Азам Абидов със съдействието на инж. Л. Фратев и Жорж Трак.

Ще бъдат представени разкази за историята и културата на Узбексистан, ще се демонстрира узбекски ритуал по поднасяне на чай, а за малки и големи ще се организира майсторски клас по завиване на тюрбан и демонстрация и обучение на узбекски народни танци с изпълнение на лапар /стил узбекска народна песен/ под съпровода на дойра /узбекски ударен инструмент/.

Гостите на събитието ще имат възможност да се докоснат до предмети от бита на узбекската култура, да се преоблекат в узбекски народни носии и да се снимат.

Посетителите ще могат да се запознаят, да общуват и разменят контакти с известни узбекси художници и журналисти като Ахмат Умаров, Нодира Абдулаева и др.

Програмата включва:

             Исторически поглед към Узбекистан от Мария Филипова-Хаджи.

             Фотоси и разкази за Узбекистан от Мария Филипова-Хаджи – писател-преводач, инж. Любозар Фратев – бизнесмен и меценат и Жорж Трак – артист и филантроп.

             Представяне на книгата на Мост от автора – Матей Матев.

             Представяне на гостуващите художници и журналисти от Узбекистан от инж. Л. Фратев и М. Филипова.

             Представяне на експонати от бита и културата на узбекския народ от М. Филипова. Ритуал по поднасяне на чай по узбекски от Ой-Зода Нурадин Кизи Жуманьоз – художник.

             Представяне на характерни елементи от националната узбекска носия с възможност за гостите да се преобличат и фотографират. Майсторски клас по завиване на тюрбан под наставленията на художниците Гульнора Рахманова и Ахмат Камолович Умаров.

Забележка: Посетителите на събитието могат да си носят собствени шалове, с които да упражняват уменията.

             Уъркшоп с обучение по узбекски танци за малки и големи, ръководен от журналистката Нодира Рустамовна Абдулаева и художника Камола Рустамовна Абдулаева.

Top