Празнуваме Деня на народните будители, за първи път е честван в Пловдив

Празнуваме Деня на народните будители, за първи път е честван в Пловдив

Днес празнуваме Деня на народните будители.

Празникът е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение и всички тези, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

В освободена от османско владичество България, както интелигенцията, така и останалата част от народа осъзнали подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села поискали да отдадат заслужената признателност към народните будители не само кръщавайки улици и читалища на тяхно име.

По тази причина през 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

За първи празникът път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1921 до 1945 г. е общонационален празник.

След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и е неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на Петър Константинов.

Сред най-популярните български народни будители са Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други.

1 ноември е още Ден на българската наука.

От 1991 г. Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като свой празник.

Празникът се чества и като Ден на българската журналистика.

Отбелязва се в Деня на народните будители, с решение на Съюза на българските журналисти.

Подобни статии

Top