Празнуваме Деня на християнското семейство

Православната църква отбелязва днес Въведение Богородично

Въведение Богородично е  един от дванайсетте Господски  и Богородични празници, посветен на православната християнска младеж и семейство.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си Св. Йоаким и Св. Анна в Йерусалимския храм, за да служи на Бога.

Така родителите ѝ изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни.

Праведните родители се върнали с роднините си в Назарет. Мария останала да живее в храма, като приела върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора.

Въвеждането на Мария в храма е паметно събитие за семейството на Божията майка и затова се почита от православната църква и като ден на християнското семейство.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

По това какво е времето на днешния ден, народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо.

Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

По повод празника Знеполският епископ Арсений, ще отслужи от 9.00 ч. тържествена архиерейска света Литургия в девическия манастир „Въведение Богородично“, град Калофер.

Подобни статии

Top