Денят и нощта: Самостоятелна изложба на Чавдар Петров - DC news

Денят и нощта: Самостоятелна изложба на Чавдар Петров

Откриването на изложбата ще бъде тази вечер от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика – Пловдив

Един вълнуващ автор, който рисува с цялото си сърце и душа и за когото рисуването е висша форма на медитация, ще гостува в Пловдив със самостоятелна изложба през пролетните месеци – Чавдар Петров. Откриването на изложбата ще бъде на 5 май 2022 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

Експозицията, която видинският автор ще сподели с пловдивската публика, ще бъде представена под надслов „Денят и нощта“ и може да бъде видяна до 30 юни. „Посвещавам тази изложба на деня и нощта. Светлината, топлотата на деня и от другата страна мистичната загадъчност на нощта. Слънцето и луната – един свят, в който ние живеем. Само може да се радваме, че го има“, споделя автора за идеята и вдъхновението зад изложбата.

Чавдар Петров е роден на 14.10.1955г. в с. Екзарх Йосиф, Русенски окръг. През 1974 завършва художествена гимназия в гр. Казанлък. През 1980г. завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – специалност живопис. От 1985г. е член на Съюза на Българските Художници – гр. София. Живее и работи във Видин. Не само животът в един от най-колоритните български градове го прави чист живописец. Всекидневието в платната му придобива приказен и фантастичен образ, който гравитира около магията на цвета – богат, нюансиран, магнетичен. Художник с подчертано модерно виждане, той изминава дълъг път от натурата и свързаните с реализма композиционни и стилови похвати, за да се озове на другия бряг на визуалната свобода, където опитът и преживяното водят до изграждане на наситена, собствена образна система. В платната му се долавя едновременно стаена динамика и потенциал за разгънато движение, като неспирният поток на голямата река.

Чавдар Петров има над 60 самостоятелни изложби и участва в много колективни изложби в страната и в чужбина. През 1995 г. пребивава в ателиетата на “Cite des arts” в Париж.

Награди:

• 1985г. – II-ра награда за живопис „Човекът и трудът”, Габрово.
• 1993г. – II-ра награда за живопис – Международно биенале на хумора и сатирата.
• 1994г. – Награда за живопис от Съюза на Българските Художници – София.
• 1998г. – Награда за живопис гр. Решица – Румъния.
• 2010г. – Награда на община Бургас за живопис „Приятели на морето“,
• 2013г. – Регионална награда за живопис на Алианц България
• 2015г. – Национална награда „Захарий Зограф“

Негови творби притежават Национална художествена галерия и почти всички галерии в страната. Негови работи присъстват и в редица частни колекции.

Заповядайте на вернисаж днес – 5 май 2022 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

Подобни статии

Top