Денят на розовата фланелка отбелязаха учениците от ПГО „Ана Май“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Розови сърца и балони в знак на толерантност грейнаха в училищния двор

Учениците от ПГО „Ана Май“ отбелязаха Деня на розовата фланелка днес. Гимназистите изработиха розови сърца и гривни с послания, посветени на деня на толерантността. След това окичиха двора на гимназията с розови балони.

“Не забравяйте, че най-важното нещо са добротата, приятелството и любовта, а не тормозът, насилието и враждата!”. Това написаха като послание зрелостниците от 12 а клас.

„Всяка година не пропускаме да отбележим Деня на розовата фланелка“, каза директорката на училището Емилия Петаларева. Целта е учениците да учат и творят в дух на толерантност един към друг.

Учениците отправиха и своето послание по повод деня на толерантността.

Инициативата „Ден на розовата фланелка“ стартира в Канада през 2007 година като форма на протест, организиран от учениците Дейвид Шепърт и Травис Прайс. Те изразяват своята позиция против насилието в училище, обличайки се в розово в подкрепа на тормозено дете, което е било подигравано от по-големи ученици затова, че е носило розово поло. Ставайки свидетели на този акт Дейвид и Травис закупуват петдесет розови фланелки, които раздали на съучениците си в знак на подкрепа на тормозения ученик.

Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва Световният ден срещу тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Популярен е сред учениците от много държави, а в България се отбелязва за първи път през 2012 година.

В днешните динамични времена агресията в училище е все по-срещано явление сред подрастващите. Тя може да е породена от гняв, безсилие, страх, безпокойство, тревога, липса на усещане за сигурност, знания и умения как да се реагира в дадена ситуацията.

Подобни статии

Top