Денят на розовата фланелка за поредна година в ОУ "Елин Пелин" - DC news

Денят на розовата фланелка за поредна година в ОУ „Елин Пелин“

Събитието е част от инициативите, посветени на 90-та годишнина на училището

За поредна година в Основно училище „Елин Пелин“ отбелязаха Деня на розовата фланелка. В събитието, посветено на борбата срещу тормоза в училище, се включи отново кметът на район „Западен“ Димитър Колев. Днес всички ние заедно казваме категорично „Не на тормоза, Да на толерантността и на доброто!“. Всички ние сме равни и трябва да се отнасяме с уважение към всеки един наш приятел, съученик и познат, заяви пред учениците Колев.

Денят срещу тормоза бе отбелязан по време на голямото междучасие тази сутрин. Децата от пети клас раздаваха розови сърца на учениците и розови маски на учителите в знак за съпричастност с каузата. Детски хор „Елица“ пък поздрави присъстващите с песента „Щастие“. От втория етаж на училището беше спуснат транспарант, подготвен от учениците от 5 Б клас.

Второкласниците си размениха изрязани розови фланелки с пожелания за приятелство и взаимопомощ, а третите и четвъртите класове залепиха символично на специален постер петте стъпки на толерантността и приятелството. Тъй като 6-и и 7-и клас учат онлайн, техните послания бяха видими на Facebook страницата „Ние от Елина“. Голямото междучасие завърши с песента „Молитва за България“, а в небето над училището полетяха десетки розови балони.

Днешното събитие е част от инициативите, посветени на 90-та годишнина на ОУ „Елин Пелин“. Денят за борба с тормоза в училище или както е по-известен Денят на розовата фланелка се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Той носи началото си от инцидент, станал в училище в канадска провинция Нова Скотия. При откриване на учебната година през септември 2007-ма година по-големите ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник затова, че дошъл на училище с розово поло.

На следващият ден двама негови съученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс решават в знак на солидарност да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче. Тази тяхна инициатива бързо става популярна и сред учениците от други училища и само четири години по-късно около един милион деца от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.

Подобни статии

Top