Депутат пита транспортния министър ще се слее ли летище Пловдив със софийското - DC news

Депутат пита транспортния министър ще се слее ли летище Пловдив със софийското

Пенчо Малинов с питане за съдбата на аеропорта

Питане до служебния министър на транспорта Георги Тодоров  относно съдбата на държавното дружество „Летище София” ЕАД и евентуалното му вливане в „Летище Пловдив” ЕАД отправи днес народният представител от ГЕРБ от 16-ти МИР Пловдив-град Пенчо Малинов. От парламентарната трибуна той заяви, че след концесията на софийския аеропорт,  държавното дружество „Летище София“ ЕАД де факто вече не е летищен оператор. То разполага само с оперативни активи и значителни финансови ресурси.

От друга страна Летище Пловдив е единственото голямо в страната летище, оперирано от държавата, с изпълнявани на него редовни международни полети, но се нуждае от значителни инвестиции за развитието си.

В тази връзка пловдивският депутат от ГЕРБ постави въпрос към служебния транспортен министър за това каква ще бъде съдбата на дружеството „Летище София“ ЕАД и актуална ли е темата за вливане или сливане на дружеството „Летище София“ ЕАД и „Летище Пловдив” ЕАД. Пенчо Малинов очаква и отговор на въпроса си дали се правят необходимите анализи за такова преструктуриране и как би се случило във времето.

Малинов, който бе избран за член на Парламентарната комисия по транспорт и съобщения, припомни, че и втората проведена в последните години концесионна процедура бе прекратена поради липса на заявен интерес, въпреки, че многократно бе удължавана. Той предположи, че ситуацията с COVID-19 разколебава инвеститорите.

„Летище Пловдив има потенциал за развитие като пътническо и карго летище”, заяви още народният представител от  ГЕРБ.

Междувременно стана ясно, че авиокомпанията Wizz Air стартира полети от и до Пловдив.

Това съобщи в профила си членът на съвета на директорите на летището Спас Шуманов, който доскоро бе изпълнителен директор на аеропорта.

„Преди няколко дни обявих, че региона може да очаква още добри новини. Днес моите приятели от WIZZ AIR посочиха новите маршрути. Положих изключително много усилия, заради това заслужено мога да твърдя,че успешно развих ЛЕТИЩЕ ПЛОВДИВ. Това ще доведе след себе си още много интересни икономически новини за региона. Важно е сега ние всички да подкрепим растежа“, написа в профила си Шуманов.

От компанията съобщиха, че стартират три изцяло нови маршрута от Пловдив до Лондон, Дортмунд и Меминген. Те ще се извършват съответно 3 и два пъти седмично. Местата вече са в продажба и се рекламират в социалните мрежи.

От нискотарифрата компания посочват, че така ще се подпомогне развитието на местния туризъм чрез свързването на Града на тепетата с тези дестинации, създавайки и нови работни места в авиодиндустрията и свързаните с нея сектори.

Припомняме, че миналата седмица летището подписа договор с другата нискотарифна компания Райн еър за полети от и до Дъблин, а в момента се водят преговори и с трети нискотарифен превозвач – Изи джет.

Top