Депутатът Владимир Маринов пита военния министър за самоубилия се военен полицай - DC news

Депутатът Владимир Маринов пита военния министър за самоубилия се военен полицай

Маринов ще депозира искане за пълна информация за участието на самоубилия се офицер в американското учение при Чешнегирово

Представителят на АБВ в парламентарната група на „БСП за България“ Владимир Маринов депозира искане към министъра на отбраната за пълна информация за участието на самоубилия се старши лейтенант Тодор Манчев в американското учение при Чешнегирово. Това  съобщи в Пловдив председателят на местната структура на АБВ Георги Илчев. Маринов ще попита ресорния министър, какви са били задълженията на старши лейтенант Тодор Манчев, свързани с военното учение Swift Response и инцидента при неговото провеждане, при който американски военни формирования нахлуха в частен цех на 11 май. Ще се търси информация също на какви процесуално-следствени действия е бил подложен и участвал в хода на извършената проверка от инспектората към военното министерство младият офицер.

От по-рано зададени в официално писмо въпроси от АБВ към Министерство на отбраната става ясно, че учението изцяло е било организирано от САЩ, съгласно споразумение между двете държави. При ежедневните доклади към българските оценители от американска страна обаче, не са докладвали за напускане района на учението, нито за каквито и да е инциденти.

След случая в Чешнегирово последваха поредица дисциплинарни производства във Военна полиция – Пловдив – двама уволнени и други наказани, сред които е и Манчев. Младият офицер след няколко месеца е трябвало да прави сватба, така че профилът му не се връзва с предприетото самоубийство, посочи Илчев.

Георги Илчев припомни, че американските бази у нас са създадени по споразумение между България и САЩ.

Останалите страни-членки на НАТО подписват отделни споразумения за ползването. Учението в Чешнегирово е на американската армия, а не на НАТО.

Председателят на АБВ Румен Петков е категоричен, че обществото трябва да знае какви мерки са предприети, след като американското посолство е информирано. Той настоя от посолството да кажат дали участвалите в учението американски военнослужещи са наказани. По думите му трябва да се посочи името и длъжността на този, който от американска страна е извършил престъпление.

„Кой е некадърникът от американска страна, който не е разчел координатите на зоната за учение? Поименно – този е допуснал грешката с географското положение, този – че не е информирал българската страна“, категоричен беше Петков.

Подобни статии

Top