Депутати и кметове засадиха 50 фиданки в село Цалапица, две училища в община „Родопи” получиха дарение

По време на залесителната акция  две училища  в община „Родопи” бяха изненадани с подарък

Кметът на Община „Родопи” Павел Михайлов и  неговият заместник Владимир Маринов поставиха началото на залесителна акция в Цалапица, като лично засадиха част от 50 броя дръвчета – ясен , явор, черен дъб и специален парков вид, подходящ за използване от пчелни ферми. Инициативата е на кмета на селото Ивайло Данаилов, а специално за събитието пристигнаха и народните представители от Коалиция  „БСП за България” д-р Георги Йорданов и Димитър Аргиров.

С лопати всички напълниха предварително изкопаната дупка, след което  трамбоваха мястото и го оформиха .

„Идеята е да засадим 50 дървета и така да създадем зелена площ, която да се  превърне в оживено място за отдих.  Надявам се мястото да стане желано от жителите на селото. В Цалапица има много  деца и млади хора, които ще го посещават”, обясни кметът Ивайло Данаилов. Вече са оформени  паркови алеи, поставени са кошчета, а със средства от общинския бюджет ще бъде изградено осветление.

Мястото е било изоставено повече от 30 години. Само до преди няколко месеца площта от 6 декара  била обрасла с бурени. Ивайло Данаилов, който е и най-младият кмет в община „Родопи” решил  то да бъде разчистено и да се обособи като нова паркова зона в Цалапица.

Кметът на община „Родопи” определи инициативата като екологична, но и като човешка. „Когато сме последователни, когато се грижим и даваме от себе си, тогава има смисъл и от нашия живот- да садиш дървета, да създаваш комфорт и уют”, коментира Павел Михайлов.

Заместник-кметът Владимир Маринов смята, че подобни  инициативи провокират да бъдем по-активни, затова  акциите по озеленява на парковете в населените места в общината ще продължават. „ Ще се радвам, когато минавате от време навреме оттук  да ги поливате тези дървета, защото засаждането е важно, но грижата след това  е още по-важна. Така че, разчитам  на жителите на Цалапица. Надявам се, че след време това ще покаже, че ние действително сме един добър екип, каза Владо Маринов.

По време на залесителната акция  две училища  в община „Родопи” бяха изненадани с подарък. Учебните  заведения в селата Цалапица и Ягодово получиха по един брой лаптоп за нуждите на въведеното онлайн обучение. Техниката е дарение от Парламентарната група на „БСП за България”  и беше връчена от депутата д-р Георги Йорданов.

“Решихме в този труден момент за много семейства да инвестираме в наука и образование. Липсата на подходящи устройства е сериозен проблем в голяма част от селата и в училищата с концентрация на уязвими групи. Това възпрепятства качественото обучение на децата, въпреки усилията на учители и образователни медиатори”, коментира д-р Йорданов. Той обясни, че в цялата страна ще бъдат раздадени общо 44 лаптопа на стойност  50 хиляди лева.

Благороден жест към жителите на община „Родопи” прави и лидерът на партията Корнелия Нинова, която със собствени средства ще осигури козунаци на 300 самотни и хора с нужда.

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top