Депутатите решават за оръжията за Украйна на извънредно заседание  - DC news

Депутатите решават за оръжията за Украйна на извънредно заседание 

Парламентът ще изслуша премиера и енергийния министър във връзка с прекъснатите доставки на руски природен газ

Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента. Основните точки от дневния ред на депутатите е спирането на доставките на природен газ от Русия, както и доставката на оръжие за Украйна.

В сряда (27 април) „Газпром“ спря доставките на газ за България и Полша, защото и двете страни отказаха да се съобразят с исканията за плащане в рубли. Това повдига въпроса за енергийната сигурност на страната на фона на голямата зависимост от руския природен газ.

По тази причина и депутатите ще изслушат премиера Кирил Петков, министъра на енергетиката Александър Николов, както и директорите на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и ръководителите на Държавна агенция „Национална сигуронст“ (ДАНС) и Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР).

Втората точка от дневния ред е дискусията за предоставяне на военна помощ за Украйна. Досега повечето от партиите в парламента декларират подкрепата си за решение, с което да бъде даден мандат на правителството да достави оръжие за Киев. Против официално се заявяват от „БСП за България“ и „Възраждане“.

 

Подобни статии

Top