Десет пловдивски писатели номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“

Номинации Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2019

Тричленното жури в състав Проф. д.ф.н. Светлозар Игов (председател) – литературовед, литературен критик, поет и писател; Доц. д-р Йордан Ефтимов – поет, преподавател и литературен критик; Юлиан Жилиев – литературен критик и преподавател обяви своите номинации за тазгодишната Национална награда за поезия „Иван Николов“.

Те са:

1. Антон Баев – 55 меланхолии, изд. Коала Прес
2. Виолета Кунева – Почти всичко е наред, изд. Жанет 45
3. Иван Ланджев – Ти, непрестанна новина, изд. Жанет 45
4. Кръстьо Раленков – Кислород, Литературен кръг Смисъл
5. Марианна Георгиева – Изход, Издателство за поезия ДА
6. Николай Бойков – 101 посвещения, изд. Смол Стейшънс Прес
7. Цвета Делчева – Отворени възможности, изд. Ерго
8. Цветанка Еленкова – Седмият жест II, изд. Versus
9. Цочо Бояджиев – Книга на разкаянията и утешенията, изд. Жанет 45
10. Яна Букова – Записки на жената призрак, изд. Жанет 45

Победителят ще бъде излъчен на 11 декември 2019 година в НДК, в Литературен клуб „Перото“.

Церемонията по връчване на Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2019 се осъществява в партньорство и сътрудничество с Национален център за книгата и Литературен клуб „Перото“, Национален дворец на културата.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от Издателство „Жанет 45“ и тазгодишното ѝ връчване е 23-то. Посветена е на големия български поет и преводач Иван Николов.

От 1969 Иван Николов е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ – Пловдив, с важна роля за появата на знакови български автори през 70-те и 80-те години на ХХ век.

Автор е на повече от 20 книги и редица преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Цветаева, Пастернак, Окуджава. Пръв носител на Националната награда „Иван Николов“ е поетът Христо Фотев.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е частна инициатива, необвързана с държавни институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Целта ѝ е да бъде подкрепена съвременната българска поезия.

В конкурса участваха 37 книги от 22 издателства, издадени в периода 1 октомври 2018 – 30 септември 2019 година. Победителят получава плакет от художника Христо Гочев, придружен с парична премия в размер на пет хиляди лева.

Като отличаваме най-добрите поетични текстове, издадени всяка година, ние се стремим да даваме своя принос за развитие на българската поезия чрез утвърждаване на ярки и значими поетични почерци.

Top