Десет тона вино ще се изпият на деветия винен фестивал в Пловдив (СНИМКИ)

Започна деветото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“

В него ще се включат 36 винарски изби, които ще представят над 250 вида вина, а общото количество е над 10 тона.

По традиция фестивалът бе открит с концерт на ФА „Тракия“ след което обичаните танцьори поведоха всички от площад „Стефан Стамболов“ към Стария град. В дефилето по главната улица на Пловдив се включи и организаторът на винения фестивал Любозар Фратев – председател на Съвета по туризъм.

Официалното откриване бе на ул. „Съборна“ в Стария град където бе източена първата чаша вино от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и „Бога на виното – Дионис“.

И тази година дегустациите ще стават с помощта на жетони, които гостите на дефилето ще могат да си закупят на място в Стария град. Специализирано жури ще оценява младите вина на участниците. Ще има и награда на публиката, която ще бъде излъчена благодарение на анкетните карти, които посетителите ще имат възможност да попълват.

Официални гости на откриването бяха още министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител Здравко Димитров, председателят на общински съвет – Пловдив Савина Петкова и зам. ректорът на УХТ Йорданка Алексиева.

Министърът на туризма Николина Ангелкова, заяви, че виненият фестивал в Пловдив е пример за четири сезонен туризъм. По думите ú става ясно, че всяка година се отчита ръст на туризма в Пловдив.

„Повече от 790 хиляди нощувки са реализирани само за първите девет месеца, а статистиката отчита само настаняване с над десет легла няма статистика за местата за настаняване под десет легла така че вероятно реализираните нощувки са много повече важно е че приходите растат има 4% ръст само от нощувки над 35 млн които влизат изцяло в бюджета на града.“

Министър Ангелкова обясни още, че Министерството на туризма участва заедно с фондация „Пловдив 2019“ в подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата.

„На всички големи мероприятия рекламираме това, че Пловдив е Европейска столица на културата и насочваме голяма част от събитията именно към Пловдив. Точно това насочва много хора от цяла Европа и цял свят да посетят Пловдив.“, посочи още Ангелкова.

 

Подобни статии

Top