Десетки нови дървета и стотици храсти на бул. „Мария Луиза“ в Пловдив

Oбогатяват зеленината по бул. „Княгиня Мария Луиза“

С нови 1420 храста и над 50 широколистни и иглолистни дървета се обогатява растителността по бул. „Княгиня Мария Луиза“, съобщи директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев. Озеленяването е част от проекта за благоустройството на централната градска зона по оперативна програма „Региони в растеж“.

Работници на общинското предприятие заравниха терените в участъка от църквата „Света Петка“ до бул. „Източен“, обогатиха почвата с хумус, а по проекта е изградена и поливна система.

Само върху 50 квадратни метра днес бяха засадени 250 храста от вида лигуструм и 30 броя форзиция, както и едно дръвче червен дъб. Сред предвидените за засаждане видове са също явори, липи, туи, лейландси и сребристи кипариси, хвойни и др. Навсякъде се сее райграс.

Като част от проекта е облагородена и градинката от северната страна на „Княгиня Мария Луиза“  до кръстовището с бул. „Източен“, където в лехите общинска собственост вече също е засадена нова растителност.

Директорът на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев подчерта, че са оформени короните на всички дървета. В целия участък се е наложило премахването само на 5 броя: голямо дърво от вида полски ясен в градинката „Света Петка“ – заради загниване и опасност да падне върху пешеходци и автомобили; една малка изсъхнала албиция и също малка загнила липа, както и други две дървета, израснали върху канализацията на жилищен блок.

Всяка санитарна дейност се извършва след експертиза и издадена от районния кмет заповед.

Подобни статии

Top